Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
In de meeste gevallen is chocolade waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken nog steeds veilig om te eten, op voorwaarde dat deze op de juiste manier is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, kunt u deze het beste weggooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .
Pure chocola gaat het minst snel achteruit, witte het snelst, melk er tussenin: hoe meer cacao en hoe minder vet, hoe houdbaarder. Ranzigheid is er zelden. Oud wordende chocola krijgt eerder een brokkelige structuur of een minder lekkere geur en smaak. Bovenal gaat die er minder lekker uitzien.
Kun je chocolade eten die bloeit? Chocoladebloei ziet er misschien onsmakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, omdat de smaak en textuur beide in gevaar kunnen komen. "Bloom ontdoet de chocolade meestal van enkele van zijn meest aangename eigenschappen", zegt Laiskonis.
In donkere chocolade zitten antioxidanten (flavanolen) die zouden kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Omdat melkchocolade minder van die antioxidanten bevat dan donkere chocolade, wordt melkchocolade als minder gezond beschouwd.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Hoe chocoladetruffels een paar dagen te bewaren Als je denkt dat je al je truffels binnen die periode van twee weken kunt eten, bewaar ze dan in de koelkast . Vanwege de verse room moeten truffels wel gekoeld worden (en nee, een frisse garage telt niet mee!). Om de truffels vers te houden, sluit u ze af in een luchtdichte verpakking.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed gegeten worden . Vanwege hun hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolaatjes misschien niet zo lang houdbaar als puur, maar hun levensduur is nog steeds niets om aan te ruiken - je kunt verwachten dat je er nog eens ongeveer 8 maanden uit kunt halen.
Textuur: Slechte chocolade kan droog of kruimelig aanvoelen en de gladheid kan aangetast worden. Geur: Als de chocolade vies, ranzig of muf ruikt, kan dit op bederf duiden . Smaak: Als de chocolade muf, zuur of gewoon niet zo smaakvol smaakt als zou moeten, kan het zijn dat deze slecht is geworden.
Als u een witte of grijze tint in uw chocolade ziet, heeft deze waarschijnlijk een vette bloei gehad. Hoewel dit de glanzende glans van uw chocolade wegneemt, heeft dit geen invloed op de smaak. Als uw chocolade een korrelige en bittige textuur heeft, heeft deze een suikerbloei ervaren.
Waar het op neerkomt: het eten van beschimmeld voedsel zal je waarschijnlijk niet ziek maken, maar de meeste voedingsmiddelen moeten worden weggegooid bij de eerste tekenen van pluisjes . Om schimmelgroei te voorkomen, moet u al het voedsel goed verpakken en in een schone, droge koelkast bewaren.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
In de afgelopen drie maanden zijn in heel Europa meer dan 150 gevallen van voedselvergiftiging door salmonella in verband gebracht met Kinder-chocoladeproducten . De meeste gevallen deden zich voor bij kinderen jonger dan tien jaar.
Zo kun je het verschil zien tussen schimmel en bloei: Beschimmelde chocolade heeft witte pluisjes die boven het oppervlak groeien en zullen wazig aanvoelen . Bloomed chocolade heeft een kalkachtige laag of grijs/witte strepen op het oppervlak en voelt glad aan.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
1. Waarom is chocolade giftig? Chocolade bevat theobromine, en dit veroorzaakt een overdreven stimulatie van het hart, het ademhalingsstelsel en het centraal zenuwstelsel. Afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid kunnen de gevolgen mild tot ernstig zijn, soms zelfs fataal.
Als u vage plekken op het oppervlak van de chocolade waarneemt, kan dit schimmel zijn. Schimmel kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder groen, wit, blauw of zelfs zwart . Terwijl witte chocolade van nature een witte of lichte uitstraling heeft, zijn ongebruikelijke kleuren op donkere of melkchocolade waarschijnlijk schimmel.
Chocolade kan verschillende hoeveelheden schimmels en schimmels bevatten . Maar dat betekent niet dat een beetje pure chocolade je niet tevreden stelt EN je voedingsstoffen geeft!
Salmonella wordt doorgaans geassocieerd met eieren en kip, maar ook in chocolade komt het vaker voor dan u denkt.