Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Hoeveel spinazie per persoon
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen. Het ei helpt ook om de maaltijd completer te maken en geeft extra smaak aan de spinazie.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
Als u een vegetarisch dieet volgt, in de overgang bent of gewoon zeker wilt weten dat u calcium goed opneemt, kunt u het beste geen zuivelproducten mengen met oxalaatrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, bieten, boerenkool, prei en peterselie.
Antwoord: Groene groenten zijn bronnen van cellulosevezels die lang nodig hebben om te verteren. ... 's Nachts zal het verteringsproces van cellulosevezels vertragen . De enzymafscheiding wordt traag en de microben bederven het voedsel door gassen te produceren die kunnen leiden tot maagpijn en indigestie.
Een ontbijt met eieren en spinazie kan een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en kan u helpen uw dagelijkse voedingsaanbevelingen te halen . Spinazie bevat veel calcium, ijzer, magnesium en vitamine A. Eieren bevatten vitamine B-12 en vitamine D. Probeer uw dag te beginnen met dit voedzame ontbijt.
Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A, een belangrijke vitamine voor de instandhouding van je gezichtsvermogen en het gezond houden van je huid. Thiamine is onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel.
Een overmatige inname van nitraat kan leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij het bloed minder goed in staat is om zuurstof te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een blauwachtige verkleuring van de huid.
Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Stomen is een andere kookmethode die kan worden gebruikt om het oxalaatgehalte in oxalaatrijke voedingsmiddelen te verminderen . Eén onderzoek heeft aangetoond dat stomen effectief is op een selectie van voedingsmiddelen, waaronder wortels, groene snijbietbladeren en spinazie.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Als u elke dag spinazie in buitensporige hoeveelheden eet (meer dan een kom), kunnen er nadelige gezondheidseffecten optreden . Meestal zijn dit gasvorming, een opgeblazen gevoel en krampen vanwege het hoge vezelgehalte. Te veel spinazie eten kan ook de opname van voedingsstoffen door het lichaam belemmeren.
Hieronder staan een paar combinaties die Ayurveda als slechte combinaties aanbeveelt: 1. Spinazie met tomaat: Deze combinatie kan nierstenen veroorzaken, omdat beide rijk zijn aan oxalaat en daardoor calciumoxalaatstenen kunnen vormen .
Spinazie. Spinazie bevat veel magnesium, wat op natuurlijke wijze de zenuwen en spieren ontspant, waardoor het lichaam kalmeert en de slaap wordt bevorderd . Magnesium kan ook helpen beenkrampen te voorkomen, een veelvoorkomende oorzaak van nachtelijk wakker worden.
Spinazie en andere bladgroenten
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden.