Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden. Vlak voor het slapengaan hebben ze dus wél een fijne werking.
Wortelen, witlof, spinazie, broccoli, prinsessenbonen... zijn allemaal erg goed. - Ga voor mager vlees, zoals kip bijvoorbeeld. - Het zetmeel in voedingsmiddelen als pasta en rijst bevordert de productie van serotonine, wat een kalmerend effect heeft. - Ook voedingsmiddelen rijk aan omega 3 stimuleert de nachtrust.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Bepaalde voedingsstoffen en hormonen helpen de slaap te bevorderen. Tryptofaan, te vinden in kalkoen en vis, bevordert de productie van serotonine. Melatonine (te vinden in zuivel en kersen) maakt je slaperig, kalium (te vinden in bananen) en magnesium (ook te vinden in bananen en amandelen) helpen de spierontspanning te bevorderen.
Diëten die een verscheidenheid aan verse, voedingsrijke voedingsmiddelen bevatten, kunnen helpen om vermoeidheidsgevoelens te verminderen . Zulke voedingsmiddelen zijn onder andere boerenkool, haver en watermeloen. Sommige bewerkte voedingsmiddelen, zoals witbrood en gebakken producten, kunnen vermoeidheid echter bij sommige mensen verergeren.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
“Het grootste nadeel van water drinken voor het slapen is dat we er waarschijnlijk midden in de nacht wakker van worden. Dit kan slaapstoornissen veroorzaken, wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en levensstijl.”
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.” Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies zoveel mogelijk voedsel dat gedurende een langere periode energie afgeeft zoals aardappelen met schil en volkorenproducten: volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, en ongezoete volkoren ontbijtgranen.
Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Kersen zijn een natuurlijke bron van dit melatonine. Ze helpen je niet alleen om moe te worden, maar zorgen er ook voor dat je beter en dieper slaapt.
Het is belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan tryptofaan. Dat is een aminozuur dat voorkomt in koolhydraatrijke en eiwitarme voeding, zoals volkorenrijst en zuivelproducten. Tryptofaan wordt omgezet in serotonine, dat op zijn beurt melatonine afscheidt. Deze twee hormonen zorgen ervoor dat je sneller inslaapt.
Stop met gewoontes die vermoeidheid in de hand werken: stop met roken, gebruik geen drugs en drink alcohol met mate. Eet gezond en gevarieerd. Beweeg elke dag voldoende. Dagelijks een halfuurtje actief zijn geeft je energie en vormt de beste remedie tegen futloosheid.