Het verschil tussen diepvries en vers Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Maar over het algemeen is dit verlies niet groter dan wanneer je verse groenten zou koken. Diepvriesgroenten zijn dus zeker gezond en bevatten meestal meer voedingsstoffen dan versgekochte groenten uit de supermarkt die nog een paar dagen in je koelkast hebben gelegen.
Niet-ingevroren verse producten verliezen hun vitaminen na verloop van tijd, dit al binnen een aantal dagen. Alle deskundigen zijn het erover eens: diepvriesproducten zijn net zo voedzaam als verse producten.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Diepvriesmaaltijden met veel additieven, conserveringsmiddelen en verdikkingsmiddelen vallen hier niet onder. In plaats daarvan vallen ze in de categorie ultrabewerkt voedsel. Onderzoeken tonen aan dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel verband houdt met een verhoogd risico op hartziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker .
Het is makkelijk om aan te nemen dat verse producten altijd de beste keuze zijn, maar in sommige gevallen kunnen bevroren fruit en groenten u meer gezondheidsvoordelen en waar voor uw geld bieden. "De waarheid over vers versus bevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij bevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Voedingsstoffen in groente
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Vers klinkt beter
Het ziet er dan wel mooier uit, zo'n kleurig groenteschap, maar het idee dat geconserveerde groenten bij uitstek minder voedzaam zijn dan hun verse tegenhanger is een misvatting. In werkelijkheid behouden groente uit blik of pot evenveel voedingsstoffen als verse onbewerkte groenten.
Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten. Per saldo is de hoeveelheid te verkopen verse groenten (ten opzichte van de ingekochte groente) aanzienlijk lager.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Factcheck. Een Amerikaanse studie bevestigt dat diepgevroren groenten en fruit een waardig alternatief vormen voor verse groenten en fruit: ze bevatten evenveel vitaminen. Na vijf dagen bewaren in de koelkast is de kans op vitamineverlies iets groter dan voor driepvriesproducten, maar dat verlies valt al bij al mee.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Uit onderzoek is gebleken dat diepvriesfruit en -groenten evenveel vitaminen kunnen bevatten als verse, en soms zelfs meer.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.
Diepvries vs. ingeblikt: Over het algemeen zijn diepvriesgroenten beter dan ingeblikt . Verse groenten worden geblancheerd voor het invriezen en verliezen wel wat voedingsstoffen, maar niet veel. Producten die precies op hun hoogtepunt worden ingevroren, bevatten meer voedingsstoffen dan producten die te vroeg worden geplukt, bewaard en duizenden kilometers worden vervoerd.
Volgens de Britse NHS tellen verse, bevroren, ingeblikte of gedroogde groenten en fruit bijvoorbeeld allemaal mee voor uw vijf stuks fruit en groente per dag. "U moet fruit en groente eten, of ze nu vers, bevroren of ingeblikt zijn, of gedroogd of gefermenteerd; elk van deze vormen is voedzaam ," zegt Barrett.
Het is niet het vriezen dat ervoor zorgt dat veel kant-en-klare diepvriesmaaltijden ongezond zijn. Dit komt door het sóórt maaltijd dat je voornamelijk tegenkomt in het vriesvak. Deze maaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet, veel zout, weinig vezels en veel kilocalorieën.
Diepvriesmaaltijden behouden hun voedingswaarde na het invriezen, wat betekent dat senioren dezelfde vitaminen en mineralen binnenkrijgen als ze uit verse voeding zouden halen . Dat is een belangrijke factor wanneer gezondheidsproblemen afhankelijk zijn van een goed dieet vol voedingsstoffen.
Er is vaak een misvatting dat wanneer voedsel wordt ingevroren, het volledig veilig is, omdat alle bacteriën worden vernietigd door vriestemperaturen. Helaas is dit niet het geval. Invriezen doodt geen schadelijke bacteriën in voedsel . De bacteriën blijven in leven, maar worden slapend (inactief) bij vriezertemperaturen van -18°C en lager.