De gouden regel is simpel: ruik eraan! Zolang de soep niet zuur ruikt, is deze nog veilig om te eten. Dit merk je trouwens ook snel aan de smaak. Houd er wel rekening mee dat de versheid van soep uit blik al minder is dan die van zelfgemaakte soep.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Vermijd zure (of zoete) soep
Melkproducten zoals kruidenkaas of room maken de soep ook zuurder, dus gebruik deze met mate. Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af!
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Soep uit blik is over het algemeen veilig om te eten tot een jaar of twee na de houdbaarheidsdatum, zolang het blik in goede staat is en niet is geopend . De kwaliteit van de soep kan echter na verloop van tijd achteruitgaan, dus het kan zijn dat het niet zo lekker smaakt als toen het voor het eerst werd ingeblikt.
Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft , is dat een teken dat hij bedorven is. Proef een kleine hoeveelheid: Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven. Als het vreemd smaakt of een vreemde smaak heeft, kun je het beste voorzichtig zijn en het weggooien.
Wanneer gekoeld, blijft soep met groenten of vlees 3-4 dagen goed . Als u soep met groenten of vlees invriest, kunt u verwachten dat deze 2-3 maanden in de vriezer blijft.
Over het algemeen is groentesoep vrij gezond voor de meeste mensen. Er zijn echter enkele mogelijke gevaren: Inname van voedselvergiftiging vooraf gevormde toxines van stafylokokken - dit wordt stafylokokkenvoedselvergiftiging genoemd en resulteert meestal in braken en mogelijk wat diarree binnen 4 uur na het eten ervan.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Terwijl u de rest van een batch verwerkt, is het van cruciaal belang om te weten hoe lang uw soep vers blijft om de kwaliteit te behouden en voedselverspilling tegen te gaan. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zijn soepen en stoofschotels met vlees en groenten drie tot vier dagen veilig om te eten als ze in de koelkast worden bewaard .
Dit komt doordat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 54°C .
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur blijven.
Waarschijnlijk heb je de soep in de koelkast gezet terwijl hij nog warm was . Een afgedekte pan met warme soep heeft vele uren nodig om af te koelen tot 40 graden, het punt waarop de bacteriegroei praktisch stopt. Het duurt slechts vier uur voordat bacteriën zo hard groeien dat voedsel zuur wordt als het op een temperatuur boven de 40 graden wordt gehouden.
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.
Bedorven soepen --vooral die met vlees, gevogelte of zeevruchten- ruiken en smaken vies. De bouillon of saus kan slijmerig lijken. Bedorven soep kan er ook beschimmeld uitzien.
Je moet altijd je neus gebruiken om te ruiken, en je mond om te proeven, voordat je de soep opwarmt. Als de soep slecht ruikt of zuur smaakt, mag je hem niet eten .
Een geur- of smaaktest detecteert tekenen van ranzigheid , onthult of uw soep bedorven is en dat het tijd is om hem weg te gooien. U kunt ook een lepel gebruiken om te roeren en de consistentie te controleren. Tomatensoep mag tenslotte geen klontjes bevatten.
Bouillons en gewone soepen bewaar je tot 5 dagen in de koelkast. Vissoepen kun je gemiddeld zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Courgettesoep kun je, eenmaal afgekoeld (i.v.m. bacterievorming), in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 2 dagen bewaren. Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.