Nu weet je gelijk ook hoeveel ongeveer een gram is. In een appelzaadje zit dus 0.7 keer 0.7, ongeveer een halve milligram cyanide. Dat maakt 157 appelzaadjes genoeg , om een gemiddelde Nederlandse volwassene te vellen. Dat zijn nogal wat klokhuizen, zelfs als je niet eerst de bijbehorende appel opeet.
De zaden in een appel bevatten een kleine hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van één appelzaadje zul je niet doodgaan, maar er is ooit iemand overleden na het eten van 250 appelpitten.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Een pit zit in het binnenste van diverse pitvruchten, zoals bij de appel en de peer. In de pit zit het eigenlijke zaad.
Druk met twee duimen op het midden van de lychee, zodat de schil openbreekt. Pel de vrucht en verwijder de langwerpige pit. De pit is niet eetbaar.
Appels bevatten buiten de vitamines A, B1, B2, B3 en C en E diverse fytonutriënten zoals quercetine, catechine, chlorogeenzuur, galluszuur en floridzine. Bovendien bevatten appels de mineralen magnesium, natrium, fosfor, zwavel, calcium, koper, silicium en ijzer.
In abrikozenpitten zitten namelijk grote hoeveelheden cyanogene glycosiden. Dat zijn gevaarlijke plantengifstoffen. In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten.
Cashewnoten, amandelen, walnoten en andere gewone noten bevatten veel vet, wat bij je hond kan leiden tot braken, diarree en pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) veroorzaken.
Dadels zijn steenvruchten en bevatten een grote harde pit die niet eetbaar is. Ze groeien in trossen, net als bananen en groeien alleen aan de vrouwelijke bomen.
In totaal zijn in de 31 monsters 101 keer bestrijdingsmiddelen in concentraties boven de detectielimiet van 0.01 milligrammen per kg vers gewicht (mg/kg) aangetroffen. Het gemiddelde aantal gevonden stoffen is 3,3 per monster; het aantal verschillende residuen per monster varieert van 0 tot 7.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, er zitten daarentegen wel veel vezels en kalium in. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Pitten van appels, peren en steenvruchten kun je beter niet doorslikken. De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. "In deze pitten zitten plantengiffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide, ook wel blauwzuur genoemd."
Veel meer moet je er dus niet van binnenkrijgen, want dan wordt het al snel gevaarlijk. Volgens Voeding & Kanker Info (onderdeel van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds) is een hoeveelheid van 30 gram per dag voor een volwassene dodelijk. Dat gaat om 30-40 pitten.
Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen.
Rauwe cashewnoten
Als je rauwe cashews koopt in de winkel, zijn ze eigenlijk al gestoomd en niet echt rauw. Onbewerkte cashews bevatten de stof urushiol, die een huidreactie kan veroorzaken en in grote hoeveelheden zelfs dodelijk kan zijn. De cashews in de winkel zijn wel veilig voor consumptie.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Noten en zaden zijn bijna niet te verteren
En als je problemen hebt met de vetvertering, kunnen de vetten in de noten ook problemen geven. Noten en zaden zitten hoog in de omega-6 vetten, wat voor heel wat mensen ook snel teveel van het goede is.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
Beide soorten amandelen -- bitter en zoet -- bevatten amygdaline, een chemische verbinding die kan veranderen in cyanide, maar bittere amandelen hebben veruit de hoogste niveaus. Zoete amandelen zijn veilig om te snacken, maar het eten van onbehandelde bittere amandelen kan krampen, misselijkheid en diarree veroorzaken.
Een natuurlijke bron van waterstofcyanide (HCN) is een suikerachtige verbinding genaamd amygdaline. Deze stof komt voor in veel soorten fruit, groenten, zaden en noten, waaronder abrikozen, taugé, cashewnoten, kersen, kastanjes, maïs, kidneybonen, linzen, nectarines, perziken, pinda's, pecannoten, pistachenoten, aardappelen, sojabonen en walnoten.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.