Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
Niet alleen de partjes van de sinaasappel bevatten veel vitamine C en antioxidanten, ook de schil. Door geregeld een kopje schillenthee te drinken kan deze vrucht je immuunsysteem oppeppen en helpen om hoest te verminderen.
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden. Het gebruik is vergelijkbaar met de citroenschil.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Het is misschien minder bekend dat sinaasappelschillen ook rijk zijn aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C en plantaardige verbindingen zoals polyfenolen . In feite levert slechts 1 eetlepel (6 gram) sinaasappelschil 14% van de dagelijkse waarde (DV) aan vitamine C — bijna 3 keer meer dan de binnenste vrucht.
Te veel sinaasappelen eten kan leiden tot een overdosis vitamine C, wat resulteert in misselijkheid, diarree en in extreme gevallen nierstenen. Bovendien kan hun zuurgraad het tandglazuur aantasten. Matiging is de sleutel; het eten van één tot twee sinaasappelen per dag kan gezondheidsvoordelen opleveren zonder negatieve bijwerkingen .
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Sinaasappel
Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen. Daarnaast werkt het ook bloedsuiker verlagend, doordat het de aanmaak van insuline stimuleert.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
De schillen, schil en schillen van veel verse groenten en fruit zijn niet alleen veilig om te eten , maar bieden ook veel voedingsvoordelen. In plaats van de buitenste lagen van uw producten weg te gooien, kunt u overwegen ze aan uw dieet toe te voegen.
Er zitten 70 calorieën in een mineola, dat is meer dan in een sinaasappel, maar minder dan in een grapefruit. Er zitten gemiddeld 13 gram aan koolhydraten in een mineola, waarvan 2 gram vezels en de rest natuurlijke suikers. Naast de Vitamine C zit er nog Vitamine A en Calcium in een mineola.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.