Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Soep ontdooien in de magnetron
Soep ontdooien in de magnetron kan ook, dat is de makkelijkste en snelste manier. Het is echter ook de methode waarbij de kans op bacterieontwikkeling het grootst is, dus doe dit alleen als je écht geen tijd hebt. Ontdooi de soep als het kan in het vriezerbakje en leg de deksel er los op.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Eten ontdooien gaat nog sneller in de microgolfoven. Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!) en verwarm het op de speciale ontdooistand.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Koud water is dus een veiligere keuze. Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren. Bereid het vlees onmiddellijk.
Ontdooien in de oven
Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Naarmate water wordt verwarmd kan het minder gassen bevatten, die dan gedeeltelijk worden uitgestoten. De concentratie van gassen in de vloeistof heeft een effect op het vriespunt, zodat er met een hogere concentratie gassen meer tijd nodig is om te bevriezen.
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Geen zorgen! Met de airfryer kun je nu binnen no-time een perfect bereide kipfilet op tafel zetten, rechtstreeks uit de vriezer, zonder het gedoe van ontdooien. Deze methode behoudt niet alleen het sappige van de kip, maar zorgt ook voor een heerlijk krokant laagje aan de buitenkant.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe. Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Laat de soep, in het zakje of bakje, in de koelkast ontdooien. Dat duurt al snel zo'n 6 tot 8 uur. Heb je haast? Dan kun je het bevroren blok soep ook in de magnetron ontdooien in een magnetronbestendige schaal, of in een pan op laag vuur.
In een kom met water
Conclusie: Een zachter, low-tech alternatief voor de magnetron, ontdooien in water is geweldig voor bevroren soepen en schnitzels. Sluit het voedsel af in een waterdichte zak en dompel het onder in een grote kom met koud water. Ververs het water elke 30 minuten.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen.