Er zijn grofweg twee methoden om een praline te maken: Met een vloeibare vulling: Eerst wordt warme chocolade in een vorm gegoten. Zodra de chocolade gestold is, ontstaat hieruit een bakje. Dat heeft de vorm van de bonbon, maar dan ondersteboven.
Volgens de regels van de semantiek is de praline in de Franse taal een geroosterde amandel of hazelnoot, omhuld met gesmolten en geglaceerde suiker. In België verwijst praline eerder naar een bonbon van gevulde chocolade. Overigens is de term praline van Belgische oorsprong.
Praliné (ook pralinépasta) is een zoet voedselproduct dat als vulling gebruikt wordt in chocoladerepen en pralines (chocoladebonbons) bestaande uit noten (amandelen en/of hazelnoten of zelfs geroosterde cashewnoten), gekookte suiker, een beetje vanille en cacao en/of cacaoboter.
De eerste praline
De Franse minister César (1598-1675), hertog van Choiseul en graaf van Plessis-Praslin had veel last van een slechte spijsvertering. In de veronderstelling zijn baas goed te doen, bedacht de kok van César daarom een nieuw snoepje: een chocoladepraline met amandel en suiker.
Een praline is de Belgische benaming voor de Hollandse bonbon, maar met praliné doelen we op de zoete nootachtige vulling binnenin een bonbon. We kennen chocolade bonbons in allerlei vormen, maten, kleuren en met uiteenlopende vullingen.
Pralines hebben een knapperige vulling van noten en suiker; truffels hebben een romige ganachekern; bonbons omvatten een breed scala aan gevulde chocolade . Elk van deze lekkernijen biedt een unieke smaakervaring, waardoor ze geliefde keuzes zijn om te genieten van de wereld van zoetigheid.
Zóveel kersenbonbons moet je eten voordat je dronken wordt. In een kersenbonbon zit alcohol. Niet veel: 0,6 milliliter om precies te zijn. Wil je er teut van worden: je moet ongeveer 42 stuks verorberen om de hoeveelheid alcohol van een halve liter bier binnen te krijgen.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
Glorious is gemaakt met de meest exclusieve ingrediënten zoals saffraan, witte truffel, vanille uit Madagaskar, zwarte chocolade van Valrhona, goudvlokken en een mysterieus geheim ingrediënt. Wat tel je voor dit alles neer? Maar liefst 7.728 euro.
De Spanjaarden namen de Meso-Amerikaanse chocoladedrank over als hun eigen drank en waren de eersten die de drank zoetten met rietsuiker en kaneel. De lekkernij was echter alleen beschikbaar voor het koningshuis en de elite, omdat de chocolade in die tijd werd beschouwd als een symbool van luxe, macht en rijkdom .
Amerikaanse praline: een romige, fudge-achtige lekkernij met een cluster pecannoten bedekt met een gekarameliseerde mix van bruine suiker, kristalsuiker, room (of melk of ingedampte melk) en boter . Hoewel pralines populair zijn in het zuiden van de VS, worden ze het vaakst herkend als een specialiteit uit New Orleans.
Omdat pecannoten het hoofdingrediënt zijn, bevat de snack essentiële vitaminen en mineralen, kan deze bijdragen aan een goede gezondheid van het hart op de lange termijn, kan deze gegeten worden door mensen met een glutenintolerantie, kan deze snack een hoog aantal antioxidanten bevatten en kan deze een grote hoeveelheid eiwitten en vezels leveren.
Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden. Melkchocolade kan u tot 6 maanden bewaren. Pure chocolade kan u een jaar bewaren.
Pralines (VS: /ˈpreɪliːn/; New Orleans, Cajun en VK: /ˈprɑːliːn/) zijn zoetigheden die noten bevatten – meestal amandelen, pecannoten en hazelnoten – en suiker. Room is een veelvoorkomend derde ingrediënt. Amerikaanse pralines koelen af op een marmeren plaat.
Een doos van 1kg pralines bevat ongeveer een 65 pralines.
1 praline (17 g) bevat 95 calorieën.
62% pure Tree to bar chocolade. Gemaakt in Ping Tun, Taiwan & met cacao uit de omgeving. Beste pure chocolade ter wereld volgens de jury van de wereldfinale van International Chocolate Awards 2019.
Huis van Knipschildt – Verenigde Staten
Tot zijn beroemde werken behoort La Madeline au Truffle , dat wereldwijd als de duurste chocolade wordt beschouwd. Dit meesterwerk bevat een weelderige ganache die een zeldzame Franse Perigord-truffel bedekt.
De reep van chocolademerk To'ak is met haar 260 dollar - omgerekend 229,29 euro - de duurste ter wereld. De makers selecteren zeldzame cacaobonen uit Ecuador met de hand om deze reep, die 85 procent pure cacao bevat, samen te stellen. Daarna volgt een ambachtelijk productieproces dat in totaal 36 stappen omvat.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
Hoewel er extra gezondheidsvoordelen kunnen zijn aan het eten van chocolade, kan het combineren ervan met alcohol gastro-intestinale problemen veroorzaken die de darmwand beschadigen , vooral als u gevoelig bent voor spijsverteringsproblemen. Chocolade bevat zowel cafeïne als cacao, wat maagproblemen kan verergeren en constante honger kan veroorzaken.
De chocola van Leonidas is 100% halal.
Sinds enkele jaren streven we er bij Leonidas naar om uitsluitend duurzame cacao te gebruiken voor de productie van onze pralines. Dat betekent dat we 100% pure cacaoboter gebruiken, maar ook dat we de boeren in het Zuiden en de planeet respecteren.