Op de doos van je eieren staat de THT-datum (tenminste houdbaar tot), die meestal 28 dagen na de legdatum valt.
Let op de THT-datum. Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Op de verpakking staat de ten minste houdbaar tot-datum (THT-datum). Eet eieren bij voorkeur voor deze datum op.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven.
Eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren, als ze op een koele plek liggen. Gebruik de eieren daarna liever niet meer. Het eiwit wordt wateriger waardoor de dooier verzakt en gaat lekken. Er komt ook meer lucht in de schaal en de eieren worden dus fragieler.
Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
THT: TEN MINSTE HOUDBAAR TOT
Dat is de fabrikant. Tot de THT-datum garandeert de fabrikant een goede kwaliteit van het product, maar na de THT-datum kan je het product vaak nog probleemloos en zonder risico eten. De kans bestaat echter dat de smaak, de geur of de kleur van het product verandert.
THT is de afkorting voor Ten minste Houdbaar Tot, in het Engels 'best before' (BB). Het betekent dat na de vermelde datum de kwaliteit van je voedingsproduct (denk aan smaak, geur, kleur, gehalte van vitamines) afneemt en dus niet meer op 'n best is.
Supermarkten mogen eieren voortaan verkopen tot aan de minimale houdbaarheidsdatum. Deze is vastgesteld op 28 dagen na de legdatum. Met de verlenging van zeven dagen hoopt de Europese Commissie de voedselverspilling flink te verminderen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
De combinatie van 7 cijfers
De laatste 7 cijfers geven aan bij welk bedrijf het ei is gelegd. Elke boerderij heeft zijn eigen unieke code. De eerste vijf cijfers geven het bedrijf aan en de laatste twee cijfers geven de schuur of de kooi aan waar de kip inzat die het ei gelegd heeft.
Blijft het op z'n zijkant op de bodem liggen, dan is het vers. Staat het schuin rechtop, dan is het één à twee weken oud. Een ei dat twee tot vier weken geleden gelegd is, blijft rechtop staan op de bodem van de bak. Dan zijn je eitjes dus bijna over datum.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Oudere eieren zijn ook goed om te scramblingen, hard te koken of te devilen, zegt Makuch. Voeg wat kruiden, specerijen of groenten toe en je zult nooit weten dat ze niet op hun best waren.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.