Normale bloeddruk bij ouderen De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog.
Voor vitale ouderen (> 80 jaar) kan veilig de streefwaarde gehanteerd worden van < 140 mmHg, of tot 130 mmHg als de patiënt de behandeling goed verdraagt.
Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt dus tussen de 120/80 en 130/89 mmHg. Dit getal kan variëren, soms ook afhankelijk van de leeftijd. Bij oudere volwassenen kan een iets hogere bloeddruk acceptabel zijn, waar een lagere bloeddruk bij kinderen vaker voorkomt.
Voor mensen boven de 60 kan intensieve bloeddrukverlaging meer hartproblemen voorkomen dan standaardtherapie. Huidige richtlijnen van de belangrijkste hartorganisaties van het land zeggen dat volwassenen moeten streven naar een bloeddrukwaarde onder de 130/80 millimeter kwik (mm Hg) .
Dit komt omdat je bloedvaten stijver worden als je ouder wordt. Daarom raden we aan om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten. Als je bloeddruk op jongere leeftijd al wat hoger is, let dan extra op. De kans op een hoge bloeddruk op latere leeftijd is dan groter.
Mensen met een bloeddrukwaarde van ongeveer 90/60 of lager , worden over het algemeen beschouwd als mensen met een lage bloeddruk.
Artsen behandelen hoge bloeddruk bij ouderen vaak niet agressief, omdat ze bang zijn dat medicijnen tegen hoge bloeddruk de kans op vallen of andere ongewenste bijwerkingen vergroten .
Nee, ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt. De arts bekijkt wat voor jou een goede bloeddruk is en past daar samen met jou de medicijnen op aan.
In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Als je niet genoeg water binnenkrijgt, kan je bloed dikker worden en dat kan je bloeddruk verhogen. Probeer dagelijks ongeveer 8 grote glazen water te drinken (dat is ongeveer 2 liter) om je bloeddruk gezond te houden. Matig je zoutinname. Zout of natrium kan de bloeddruk verhogen.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Een normale bloeddruk is overdag gemiddeld niet hoger dan 135/85 mmHg. Bij patiënten met een vaataandoening of die familiair belast zijn voor hart- en vaatziekten, diabeet zijn, roken of met een ernstig verhoogd cholesterol, is er een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Regelmatig sporten en bewegen werkt bloeddrukverlagend, zelfs al direct na de activiteit. Sporten blijkt zelfs net zo goed te werken bij een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) als medicatie.
Lage doseringen thiazidediuretica blijven eerstelijnstherapie voor oudere patiënten. Bètablokkers, angiotensine-converterende enzymremmers, angiotensine-receptorblokkers en calciumkanaalblokkers zijn tweedelijnsmedicijnen die geselecteerd moeten worden op basis van comorbiditeiten en risicofactoren.
140/90 of hoger (stadium 2 hypertensie): U hebt waarschijnlijk medicatie nodig . Op dit niveau zal uw arts u waarschijnlijk nu medicijnen voorschrijven om uw bloeddruk onder controle te krijgen. Tegelijkertijd zult u ook veranderingen in uw levensstijl moeten aanbrengen. Als u ooit een bloeddruk van 180/120 of hoger hebt, is dat een noodgeval.
Meer dan 70 procent van de mensen van 60 jaar en ouder heeft een hoge bloeddruk. Ongeveer de helft van hen had er controle over. Voor mensen van 75 jaar en ouder is het percentage mensen met een hoge bloeddruk 81 procent voor vrouwen en 73 procent voor mannen.
De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog.
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
De diastolische bloeddruk (DBP) vertoont echter een wisselend patroon naarmate men ouder wordt. De bloeddruk neemt toe tot het vijfde decennium en neemt vervolgens langzaam af vanaf de leeftijd van 60 tot ten minste 84 jaar .
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.