Ei pocheren in een zakje, dat kan niet misgaan! Je hebt hiervoor geen azijn nodig, dus je zet gewoon een pan water op het vuur en als het water kookt zet je het vuur laag. Neem een stukje huishoudfolie van ongeveer 30×30 cm. Wrijf dit in met een dun laagje olie.
Voor pocheren moet een ei héél vers zijn. Daarvan is het eiwit dikker waardoor het ei in de pan minder uitvloeit. Pocheer in water met een beetje zout en een scheutje azijn. De azijn zorgt ervoor dat het ei snel stolt en dus mooi compact blijft.
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.
Vul je pan minstens 4 inch diep met water en breng zachtjes aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en een beetje azijn toe. Het zout helpt de eieren te kruiden en de azijn helpt de eiwitten bij elkaar te houden terwijl ze gepocheerd worden. De azijn is optioneel, maar ik gebruik het als ik eieren pocheer .
Tip: door een scheutje azijn toe te voegen aan het water voorkom je dat de eitjes leeglopen als ze zouden barsten. De azijn doet het eiwit stollen. Handig!
Bak een ei zoals je zou doen, met een flinke klont boter, op middelhoog vuur. Bak tot de randen bruin zijn. Leg op een warm bord en breng op smaak met zout en peper. Terwijl de pan nog heet is , voeg je de witte wijnazijn toe en laat je deze tot de helft inkoken.
Je kunt meerdere eitjes tegelijk in een pan pocheren, maar als je je daar onzeker bij voelt, kan het handig zijn om ze op voorhand te maken, één voor één.
Gebruik een diepe, grote pan om een ei te pocheren. Vul hem met ruim water en voeg een snufje zout en een scheutje witte wijnazijn toe . Dit helpt om het ei te laten stollen. Breng het water aan de kook en gebruik een schuimspaan om een draaikolk in het water te creëren.
Een gepocheerd ei zit eigenlijk tussen deze varianten in: het is gezonder dan een gebakken ei, maar minder gezond dan een gekookt ei. Wel is het risico op de salmonellabacterie groter, omdat een gepocheerd ei niet volledig hard is van binnen.
Je zult zien dat je ei direct begint te koken – maak je geen zorgen als de randjes er een beetje slordig uitzien. Een heel zacht gepocheerd ei heeft ongeveer 2 minuten nodig en een zacht-naar-stevig ei heeft 4 minuten nodig (het hangt af van de grootte van het ei en of je het rechtstreeks uit de koelkast gebruikt).
Als je het ei te lang in de pan laat zitten, dan krijgt het eiwit een structuur die lijkt op rubber en wordt het eigeel hard. Dit is juist niet wat je wilt bij een gepocheerd ei.
Hoe vis pocheren? Bij pocheren wordt de vis langzaam gegaard in een vloeistof die net onder het kookpunt blijft. Door na het koken het vuur zachter te zetten en enkele minuten te wachten, bekom je een temperatuur van om en bij de 90° C, de ideale temperatuur om te pocheren.
Pocheren is het garen in vocht bij een temperatuur tussen 60 en 90 °C. Het verschil met blancheren is de temperatuur. Je kunt in water, bouillon, witte wijn of melk pocheren. Bouillon of witte wijn gebruik je voor de smaak; met melk houd je het product blank.
Als je deze eierschaal in azijn (wat ongeveer 4% azijnzuur is) weekt, start je een chemische reactie die de calciumcarbonaatschaal oplost . Het azijnzuur reageert met het calciumcarbonaat in de eierschaal en laat koolstofdioxidegas vrij dat je als bubbels op de schaal ziet.
Doe 3 theelepels water in een glazen schaaltje en verwarm deze ongeveer 30 seconden onafgedekt op HIGH (100%) in de magnetron. Haal het schaaltje uit de magnetron en doe het ei erbij. Prik de dooier door en laat afgedekt ongeveer 40 seconden op MEDIUM (55%) vermogen koken tot het ei gestold is.
De azijn in het water zorgt ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn . Dit is waarom: het zuur in de azijn lost niet alleen een deel van het calciumcarbonaat in de schaal op, het helpt ook om het eiwit sneller te laten stollen. Door de hardgekookte eieren onder koud stromend water te houden terwijl je ze pelt, kun je de schaal losmaken van het vlies.
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts. Breek elk ei in een aparte koffiekop.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten . Deze kookmethoden voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Hardgekookte eieren zouden voor iedereen veilig moeten zijn om te eten. De American Egg Board raadt aan om eieren te bakken, te roeren, te stomen of te pocheren totdat zowel de dooier als het eiwit stevig zijn .
Als je gepocheerde eieren maakt voor een groep, kun je gepocheerde eieren tot wel 2 dagen in koud water bewaren ! Om ze opnieuw op te warmen, leg je de eieren gewoon ongeveer 2 minuten in warm water, haal je ze eruit met een schuimspaan en dep je ze droog met een papieren handdoek.
Breek het ei eerst in een kopje. Laat dan voorzichtig het ei in de pan glijden. Vouw dan voorzichtig het eiwit om het eigeel heen met een spatel. Je kan meerdere eieren tegelijkertijd pocheren afhankelijk van hoe groot je pan is.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Koken & EtenEen ei koken of bakken is niet heel moeilijk, maar een ei pocheren blijft voor veel mensen best lastig. Jammer, want pocheren is makkelijker dan je denkt. Stel je een zachtgekookt ei voor, maar met een dooier die nog nét wat zachter is en luchtiger eiwit. Dat is ongeveer hoe een gepocheerd ei smaakt.
Een gepocheerd ei is een ei dat zonder schaal wordt gekookt in water, waarbij het eiwit zich rond de dooier vouwt, waardoor een zachte en romige textuur ontstaat. Het is bovendien ook een gezonde kookmethode, omdat er geen olie of boter wordt gebruikt.
Je kunt je gepocheerd ei zo 2 dagen bewaren in de koelkast. Je gepocheerde ei opnieuw opwarmen? Dat doe je simpelweg in een pan met heet water dat net van de kook is. Laat je ei hier voorzichtig in zakken en haal het gepocheerd ei er na een minuut weer uit met een schuimspaan.