Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren.
Oven met warmhoudfunctie
Tegenwoordig bieden veel ovens een warmhoudfunctie. Dit is een ideale functie om jouw eten warm te houden na bereiding in de oven. Zo bieden de Miele ovens een automatische warmhoudfunctie. Na afloop van de bereidingstijd worden jouw gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden.
Hoe lang je eten in de koelkast kan bewaren is afhankelijk van de maaltijd. Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Tip 4: zet de oven eerder uit
Het is niet nodig om de oven aan te laten staan totdat je gerecht klaar is. Zet daarom de oven wat eerder uit, bijvoorbeeld een kwartier. De oven koelt namelijk niet meteen af, maar blijft nog een tijdje warm. Je gerecht gaart hierdoor vanzelf na terwijl jij energie bespaart.
Als u uw oven de hele nacht aan laat staan , loopt u het risico op een ovenbrand . U loopt niet alleen het risico op brandgevaar, maar het gas dat uit uw oven komt, kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is geurloos en kleurloos. Dus als u bent blootgesteld aan koolmonoxide, weet u dat misschien niet eens.
Vergeten draaiende ovens
Last but not least, er kan brand ontstaan als u de oven urenlang laat draaien na de ingestelde tijd . Wat er ook in de oven zit, kan vlam vatten, of de oven zelf kan defect raken. Voorzichtigheid in de professionele keuken voorkomt dat dit gebeurt.
Hoewel warme gerechten langere tijd op of boven de 140°F kunnen worden bewaard , zullen de textuur en het smaakprofiel van het eten waarschijnlijk na ongeveer een uur beginnen te verslechteren. Kleinere hoeveelheden eten of gerechten die gevoelig zijn voor hitte, mogen niet langer dan 30 minuten warm in de oven worden gehouden.
Als je geen magnetron hebt of simpelweg niet de voorkeur geeft aan opwarmen in de magnetron of in de pan, is het heel goed mogelijk om je gerecht op te warmen in de oven.
Uw oven. Sommige ovens hebben daadwerkelijk een "warme" stand, wat meestal 170 tot 200 F is, of een warmhoudlade, die bedoeld is om voedsel op een gelijkmatige, warme temperatuur te houden. Als uw oven geen van beide heeft, stel hem dan in op 200 tot 250 F.
Dit betekent dat het heel goed mogelijk is om twee ovenschotels te maken terwijl de oven op volle toeren draait, en er één te bewaren voor de volgende dag . Het opwarmen moet echter wel heel grondig gebeuren, hetzij op het fornuis op een heel laag vuur, hetzij in een oven die is verwarmd tot gasstand 3, 325°F (170°C).
Of u nu graag kookt of geen opbergruimte hebt voor uw overtollige kookgerei, ovens kunnen handige opbergruimte bieden als u ze niet gebruikt. Maar ondanks dat het een slimme, ruimtebesparende hack is, vooral voor compacte keukens, kunt u de verkeerde dingen opbergen — wat schade kan veroorzaken .
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kan ze ook gewoon opwarmen in de pan of in de oven. Dus de inhoud in een pan gooien met een deksel erop, of in een ovenschaal met een stukje aluminiumfolie erover. Of het resultaat net zo lekker is als uit de magnetron zal per maaltijd verschillen, en je zult even moeten uitvinden hoe lang en op welke warmte.
Wanneer u voedsel onbeheerd in de oven laat staan, loopt u het risico dat het verbrandt of dat u vergeet hoe lang het al kookt . Houd altijd het voedsel dat u kookt in de gaten en stel een timer in als herinnering om gerechten uit de oven te halen.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Het oordeel? “ Het voorverwarmen van de oven voordat je het eten in de oven zet, is meestal alleen nodig bij gerechten die vanaf het begin een bepaalde warmtegraad nodig hebben ”, zegt Claudia Sidoti, chef-kok en restauranthouder.
Hoe langer een oven aan blijft staan, hoe groter de kans op een elektrische storing die tot brand leidt , vooral als deze onbeheerd wordt achtergelaten. Ovens zijn ontworpen om het kleine binnengebied te verwarmen waar uw eten wordt gekookt, niet een hele kamer in uw huis.
Als er stof en vuil in een apparaat zit, kan dit in brand vliegen als deze warm wordt. Dit is vooral het geval bij apparaten met een ventilator, zoals magnetrons, elektrische ovens, computers, föhns en elektrische kachels.
Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf. Bak je in een gasoven, draai dan wel de gaskraan toe.
Als een van de verwarmingselementen in uw oven oververhit raakt en de rest goed opwarmt, komt dat waarschijnlijk doordat de variabele thermostaat defect is. De thermostaat regelt de temperatuur door de verwarming aan en uit te zetten.
Hoe blus je een ovenbrand. Als er voedsel in de oven vlam vat, zet dan onmiddellijk de warmtebron uit en laat het vuur vanzelf doven . Als het vuur niet vanzelf dooft, bel dan 112 en verlaat je huis. Als het vuur wel dooft, open dan je ramen en open voorzichtig de ovendeur om de hete pan eruit te halen.
Het is verleidelijk om een gasoven of fornuis aan te zetten voor warmte, maar gebruik ze alleen voor het doel waarvoor ze zijn ontworpen. Overmatig gebruik kan een opbouw van CO in uw huis veroorzaken en leiden tot vergiftiging . Blijf waakzaam en voorzichtig.