Voeg per liter water 5 gram zout toe. Breng het water aan de kook en kook de aardappels 25-30 minuten op matig vuur. Controleer de gaarheid van de aardappels met een mes. Prik tot het midden van de aardappel.
Breng op smaak met een theelepel zout per pond aardappelen . Breng water aan de kook op hoog vuur, verlaag het vuur dan naar medium en laat het snel sudderen tot de aardappelen gemakkelijk te doorboren zijn met een schilmesje, ongeveer 10 minuten voor gehakte aardappelen en 20 minuten voor hele aardappelen.
In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is 'sterker'. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel 'sterker'.
Natuur-scheikunde… 1 liter water weegt 1 kilogram. Dat betekend dat voor 1 liter water = 1.000 gram er c.a. 200 tot 300 gram zout nodig is. De oplossing gaat het beste in warm water van c.a. 30 - 40 °C. De oplossing duurt c.a. 2 tot 4 uur afhankelijk van de temperatuur van het water en de kwaliteit van het zout.
De populairste benaming voor "aardappelen" is 1 middelgrote witte aardappel (vlees en schil), die ongeveer 13 mg natrium bevat.
Voeg per liter water 5 gram zout toe. Breng het water aan de kook en kook de aardappels 25-30 minuten op matig vuur. Controleer de gaarheid van de aardappels met een mes. Prik tot het midden van de aardappel.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon.
Voor elke liter water heb je ongeveer 1 theelepel zout nodig, of zoveel zout dat het water een klein beetje zout smaakt.
Dichte aardappelen nemen kruiden niet makkelijk op, dus je moet het water rijkelijk zouten zodat het water dat de aardappelen wel opdrinken ook kruiden meeneemt . En omdat aardappelen zo timide van smaak zijn, hebben ze dat zout nodig om ze uit hun schil te halen. Doe er wat zout bij en ga door.
Als je gewoon keukenzout gebruikt, begin dan met slechts 3 theelepels in het kookwater en ¼ theelepel of zo wanneer je de aardappelen pureert . Ongeacht welk zout je gebruikt, zorg ervoor dat je vaak proeft en indien nodig aanpast! Als je dingen minder zout wilt, begin dan met slechts een snufje of twee, proef en voeg indien nodig toe.
Hoe voorkom ik het? Zorg ervoor dat je aardappelen zo kort mogelijk moeten koken. Dat doe je door ze in gelijke stukken te snijden, zodat ze ook gelijkmatig gaar worden. Gebruik een kookpot die groot genoeg is zodat de aardappelen volledig bedekt zijn met een laagje water, zo'n 2 cm boven de aardappelen.
In de anomalie zit er in de aardappel met een zeer hoog gehalte aan vaste stoffen weinig water, waardoor er niets rond of in de cellen van de vaste stoffen kan doordringen om de aardappel te koken , ongeacht hoe lang de aardappel wordt blootgesteld aan een warmtebron van buitenaf, zoals bakken of koken. Dit verklaart de harde of knapperige textuur van de beschreven aardappelen.
De grootste fout die Foster mensen ziet maken als het gaat om het van tevoren bereiden van aardappelpuree, is het koken van de aardappelen en ze vervolgens urenlang in een pan vol water te laten staan . Ze nemen dan te veel water op, wat leidt tot hetzelfde probleem als ze in kleine stukken worden gesneden.
Zet de aardappelen op middelhoog vuur en breng aan de kook, verlaag het vuur dan om het zachtjes te laten sudderen. Kook tot de aardappelen helemaal zacht zijn, ongeveer 15 minuten nadat ze aan de kook zijn gekomen. Giet de aardappelen af in een vergiet en spoel ze 30 seconden onder heet stromend water om overtollig zetmeel weg te spoelen .
Een snufje zout in je eten maakt niet zo veel verschil. Om het kookpunt van 1 liter water met 0,5 °C te verhogen, moet je 58 gram zout toevoegen – dat is veel meer dan de 2-4 gram zout die we gemiddeld gebruiken. Als je echt energie wilt besparen, kun je beter de hoeveelheid kookwater zo veel mogelijk beperken.
Een grotere hoeveelheid in één keer maken is ook mogelijk; in 1 liter kraanwater lost u 9 gram zout op. Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraan water is in principe voldoende schoon.
Als je zout aan je water wilt toevoegen, houd het dan bij een zestiende theelepel en voeg het toe aan een glas water of fles van 8 tot 12 ounce. Veel mensen zeggen dat ze een "snufje" zout aan een glas water toevoegen, maar omdat dit geen precieze meting is, loop je het risico dat je te veel toevoegt.
Door de werking van het zout wordt het vocht dat van nature in de aardappelen aanwezig is eruit getrokken en gebruikt om de aardappelen onder de korst die het zout vormt te poffen. Zo behouden de aardappelen alle smaak die ze te bieden hebben.
Normaal gesproken voegen mensen alleen zout toe aan water als ze het willen koken om rijst of pasta te koken. Zout toevoegen aan water voegt smaak toe aan het water en dit wordt opgenomen door het eten . Dit gebeurt omdat zout het vermogen van chemoreceptoren in de tong vergroot om moleculen te identificeren die worden waargenomen door de smaakzin.
aardappelen in een grote pan (als u baby-, kleine of middelgrote aardappelen gebruikt, laat ze dan heel; als u grote of zoete aardappelen gebruikt, schil ze dan indien gewenst en snijd ze in blokjes van 1 inch). Bedek de aardappelen met 3 qt. water. Voeg 1 kopje Diamond Crystal of ½ kopje Morton's koosjer zout toe aan de pan en breng aan de kook op middelhoog vuur.
Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd.
Ze zijn een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels. Als bonus bevatten aardappelen weinig calorieën, geen vet of cholesterol en zijn ze natriumvrij . Ze bevatten veel vitamine C en kalium en zijn een goede bron van vitamine B6.