De middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Doorgaans treedt hij ergens op tussen 2 en 5 uur 's middags. De meesten van ons hebben er tussen 3 en 4 uur last van en hij duurt ongeveer een half uurtje. Volgens chronobiologen heeft die plotse vermoeidheid alles te maken met ons bioritme.
Je kan door verschillende oorzaken oververmoeid raken. Bijvoorbeeld door een slaaptekort, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging en stress. Maar ook bepaalde karaktereigenschappen kunnen een rol spelen, zoals perfectionisme, subassertiviteit of veel piekeren.
Hoe groter de maaltijd, hoe sterker dit effect. Je lichaam moet immers hard werken om al dat eten te verwerken, waardoor er meer energie naar je spijsvertering gaat en er minder overblijft voor andere activiteiten. Dit kan bijdragen aan een moe gevoel na het eten.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Veel ziekten en aandoeningen veroorzaken vermoeidheidsklachten. Denk aan spierziekten, kanker, infectieziekten zoals Covid-19 of Q-koorts. Er kan zowel sprake zijn van fysieke vermoeidheid, omdat het lichaam harder moet werken vanwege de ziekte, als van mentale vermoeidheid door emoties of psychologische veranderingen.
Het is een ongewoon en overdadig gevoel van moeheid waarvan je met een aantal uren extra slapen niet bent verlost. Deze vermoeidheid voelt aan alsof je meer uitgeput bent dan normaal en vlugger moe bent na het uitvoeren van je gewone dagelijkse bezigheden, of zelfs als je helemaal niets doet.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies zoveel mogelijk voedsel dat gedurende een langere periode energie afgeeft zoals aardappelen met schil en volkorenproducten: volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, en ongezoete volkoren ontbijtgranen.
Naarmate we ouder worden wordt dit een groter probleem aangezien ons lichaam steeds minder produceert van deze belangrijke antioxidant. Het is daarom het beste om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat u genoeg hiervan heeft zodat u goed kan blijven functioneren.
Door ons drukke bestaan zijn veel mensen moe. Veel willen slapen wordt bijvoorbeeld bij een burn-out gezien. Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren. Dit wordt ook hypersomnia of hypersomnolentie genoemd.
Dit is wat we de middagdip noemen. Dat heeft verschillende oorzaken: Door onze biologische klok daalt de lichaamstemperatuur iets tussen 14 en 16 uur. Als gevolg hiervan wordt de productie van melatonine, een hormoon dat mensen slaperig maakt, in het lichaam verhoogd.
Door suiker of snelle koolhydraten nemen je bloedsuiker en insuline snel toe. De insuline moet al deze suikers in een rap tempo opruimen en hierdoor ontstaat een zogenaamde crash ofwel de after lunch dip. Hoewel het logisch klinkt dat je hierdoor moe wordt na het eten.
Misschien heb je last van extreme vermoeidheid. Zelfs na veel slaap blijf je moe. Plotselinge vermoeidheid kan door stress, slaapgebrek, een ongezonde levensstijl, een infectie of ziekte, of een medische aandoening komen. Het is belangrijke om de oorzaak te vinden, anders blijft de vermoeidheid terugkomen.
Je voelt je moe en overspannen, prikkelbaar en lastig, hebt last van tientallen kleine klachten zoals hartkloppingen, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, piekeren, doordrammen of hoofdpijn. Soms word je zelfs onaangenaam naar anderen toe of bitsig of agressief.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor chronische vermoeidheid. De vermoeidheid kan het gevolg zijn van een chronische ziekte, ontstaan na de behandeling van kanker of het gevolg zijn van psychische klachten. Soms is de oorzaak onduidelijk..
Een chronisch verhoogd cortisol maakt moe. Je bent sneller ziek: dit komt doordat een te hoog cortisol je immuunsysteem kan verzwakken. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektes, zoals griep.
Door de hersenvermoeidheid kan iemand problemen krijgen met het denken, geheugen, aandacht of een brainfog ervaren. Op een gegeven is het gewoon óp en dan kan iemand de informatie niet meer in zich opnemen. Diegene vergeet bijvoorbeeld wat er is gezegd, of is afgeleid of gaat dubbel zien.
Magnesium is namelijk een mineraal dat kan helpen bij de vermindering van vermoeidheid. De beste magnesiumvorm bij vermoeidheid is magnesium malaat. Magnesium malaat is namelijk een verbinding van magnesium met appelzuur.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Als je moe bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt zich niet zo fit als normaal. Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Vermoeidheid komt vaak voor bij kanker. Je kunt voor, tijdens en kort na de behandeling moe zijn, maar ook nog lange tijd daarna. Vermoeidheid is een gebrek aan energie. Als je vaak moe bent, lukt het niet goed meer om de dingen te doen die je wilt of moet doen.