In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Vitaminen en mineralen: in amandelpasta zit duidelijk meer kalium, calcium, magnesium en ijzer en vitamine E en B dan in pindakaas.
Pindakaas bevat meer verzadigde vetten, die met mate moeten worden ingenomen. Amandelboter daarentegen bevat meer enkelvoudig onverzadigde vetten waarvan wordt gedacht dat ze goed zijn voor het hart en kunnen bijdragen aan het verlagen van schadelijke cholesterolwaarden. Deze vetten bevatten veel energie en helpen bij de vertering van in vet oplosbare vitamines.
Het is rijk aan vitamine E, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, vezels en eiwitten . Deze voedzame combinatie kan uw hartgezondheid en darmgezondheid verbeteren en kan u helpen met uw bloedsuikerspiegel. Als u een notenallergie of een geschiedenis van calciumoxalaatnierstenen hebt, is amandelboter mogelijk niet de beste keuze voor u.
Ze zitten boordevol gezonde vetten, zijn laag in koolhydraten en amandelen zijn een bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn amandelen een bron van diverse soorten vitaminen en mineralen. Maar minstens zo belangrijk is de unieke amandelsmaak van deze amandelpasta!
Net als andere soorten notenboter, propt amandelboter veel calorieën in een klein pakketje. Met ongeveer 100 calorieën per eetlepel, moet je de neiging weerstaan om een halve pot op je ochtendtoast te smeren. In redelijke hoeveelheden is amandelboter echter een smakelijke en uitzonderlijk gezonde aanvulling op je dagelijkse dieet .
In de juiste dagelijkse hoeveelheid zijn amandelen niet gevaarlijk. Als je echter meer gaat eten, kunnen de amandelen ervoor zorgen dat de overige voedingsstoffen uit je voeding niet goed worden opgenomen door je lichaam. Dit komt doordat ze het stofje fytinezuur bevatten. Hoeveel te veel is, verschilt per persoon.
Met 200 calorieën, bijna 19 gram vet en bijna 5 gram eiwit kan amandelboter je helpen de kloof tussen maaltijden te overbruggen als je honger hebt. Het bevat hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en vitaminen en mineralen, waaronder vitamine E, magnesium en calcium.
3. Amandelboter. Amandelen leveren niet alleen melatonine om de slaap te ondersteunen, maar zijn ook rijk aan gezonde vetten, vitamine E en magnesium . Als je moeite hebt met slapen, eet dan veel magnesiumrijk voedsel.
" Deze combinatie van voedzame ingrediënten zorgt voor de natuurlijke zoetheid en energie van de banaan, plus zes gram plantaardige eiwitten en drie gram vezels van de amandelboter ", zegt Largeman-Roth.
Amandelboter
Een van de populairste alternatieven voor pindakaas in de winkel, amandelboter heeft iets minder suiker en meer andere voedingsstoffen dan pindakaas . Amandelen hebben vaak een rijkere smaak en een vergelijkbare textuur, terwijl ze ook de gezondheid van het hart bevorderen en cholesterol verlagen.
Amandelboter bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten. Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen om LDL ("slechte") cholesterol te verlagen en HDL ("goede") cholesterol te verhogen. Veel andere voedingsstoffen in amandelboter helpen ook om uw hartgezondheid te verbeteren en uw risico op hartziekten te verlagen. Omega-3-vetzuren helpen onregelmatige hartritmes te voorkomen.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Veel calorieën…
Deze vetten hebben een positieve invloed op onze gezondheid, maar we hebben er maar een heel klein beetje van nodig. Eet je veel en vaak pindakaas? Dan kan het inderdaad een dikmaker zijn. Let dus een klein beetje op de hoeveelheid die je op je boterham smeert of door je havermoutpap gooit.
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch.
Pinda's en amandelen zijn kleine krachtpatsers die een assortiment aan vitaminen en mineralen bevatten. Ze bevatten allebei veel calorieën, koolhydraten en onverzadigd vet, maar amandelen hebben een kleine voorsprong op pinda's op de gezondheidsschaal . Ze bevatten ook vergelijkbare hoeveelheden voedingsvezels en eiwitten voor een goede spijsvertering en ontwikkeling.
Hoewel amandelen goed zijn voor je gezondheid, kan het eten van te veel amandelen problemen veroorzaken voor je lichaam. Het kan je zelfs van je gezondheidsdoel afbrengen in plaats van ernaartoe. Zelfs voor amandelboter is de aanbevolen portie ongeveer 2 eetlepels , wat meer dan genoeg is om te gebruiken als topping op een dessert, op toast of zelfs shakes.
Banaan met amandelboter
Amandelen en amandelboter leveren wat melatonine. Ze zijn ook een goede bron van gezonde vetten, vitamine E en magnesium. Een banaan met amandelboter eten kan helpen om de melatoninespiegels van uw lichaam te verhogen om een goede nachtrust te ondersteunen — en dat voor slechts ongeveer 190 calorieën.
Soms is het gewoon een kwestie van lekker smaken . Die calorierijke hit van vet, eiwitten en koolhydraten (vaak met zowel zout als suiker toegevoegd) raakt al onze genotssensoren. Het is absoluut oké om het met mate te eten, dus als je trek niet te groot is, kun je gewoon genieten van je heerlijke notenpasta!
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Zonnebloempitten- en amandelboter bevatten significant meer ijzer, mangaan en vitamine E, en minder verzadigd vet dan pindakaas . Gebaseerd op deze recente analyses, leveren twee eetlepels amandel-, zonnebloempitten- en pindakaas elk >10% DV voor proteïne, magnesium, fosfor, mangaan en vitamine E.
Notenboters, zoals amandel-, cashew-, walnoot-, hazelnoot- en pecannotenboters , zijn geweldige vervangers voor pindakaas. Ze hebben allemaal vergelijkbare voedingsprofielen en leveren hart-gezonde vetten, vezels en antioxidanten.
Als je te veel amandelen eet, krijg je meer van deze oxalaten binnen. Deze verbindingen kunnen in je nieren aan elkaar plakken en nierstenen vormen . Deze kunnen pijnlijk zijn en medische aandacht vereisen om ze kwijt te raken. Geniet dus met mate van je amandelen en overdrijf het niet om problemen met je nieren te voorkomen.
Je kunt deze substantie regelmatig eten als je dat wilt, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het met mate consumeert. Er zitten veel calorieën in amandelboter en je kunt problemen met je gewicht krijgen als je er te veel in één keer eet .
Ze raken opgezwollen en kunnen allerlei klachten veroorzaken, van keelpijn tot snurken, van oorontsteking tot terugkerende verkoudheid. Grote, geïrriteerde keelamandelen kunnen veel verschillende klachten veroorzaken, zoals keelpijn, slikklachten, afgenomen eetlust, moeheid en zelfs belemmering van de ademhaling.