Het beste is om jouw aardbeien niet op de directe grond te laten komen. De vruchten kunnen anders sneller rotten of schimmel krijgen.
Aardbeien stekken
Het zijn kleine babyplantjes die aan het uiteinde van een stengel groeien. Het eerste jaar knip je ze gewoon weg omdat ze de moederplant uitputten. Vanaf het tweede oogstjaar kan je de uitlopers gebruiken als nieuw plantgoed.
Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de doordragers kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten zorgt.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Voor grote vruchten dun je ook dit jaar de bloeistengels uit. Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kunt ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen, maar vaak wordt de smaak dan wel iets minder dan die van de ouder-plant.
dek de planten die in de grond staan af met een stukje acryldoek of plastic folie. zet de bakken of potten op een plek waar het vorstvrij is of waar het minder hard vriest. is die mogelijkheid er niet, zorg dan in ieder geval dat de kluit niet uitdroogt. planten niet snoeien voor de winter!
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
Maar het goede nieuws is dat de planten zelf voor een volgende generatie zullen zorgen. Aardbeiplanten planten zich voort via zogenaamde uitlopers die naast de moederplant wortel schieten. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf behelpen met de kleine plantjes.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Ook zijn de aardbeien goed bestand tegen regen en hebben ze minder last van vruchtrot. Malwina is alleen daarom al een ras dat niet mag ontbreken in uw tuin. De vruchten zijn op z'n zoetst als ze goed rijp (dus donkerrood) geplukt worden.
Bij aardbeien is het raadzaam om na tomaten, aardappelen, tabak, komkommers, frambozen en koolsoorten (kool, bloemkool, broccoli) te planten. Het is ook niet aan te raden om aardbeien na aardbeien te planten.
Gebruik van aardbeiennetten. Een van de meest effectieve manieren om aardbeien te beschermen is het gebruik van speciale aardbeiennetten. Deze netten zijn ontworpen om over je aardbeienplanten te spannen, waardoor volgens geen toegang hebben tot de vruchten.
Omdat aardbeien planten door de tijd heen genomen minder productief worden, moet je je aardbeienplanten vervangen na twee tot drie jaar vervangen. Uiteraard kun je nieuwe kopen, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Aardbeien beginnen te rijpen vanaf eind mei, maar wanneer het veel regent kunnen slakken opduiken en alvast beginnen smullen van deze lekkernijen. Het is ongeloofelijk wat slakken (en ook andere insecten) op 1 nacht kunnen opeten. Ze kruipen op de aarbeien en vreten er gaten in.
Aardbeienplanten houden namelijk wel van een plens water. De vruchten zelf bestaan tenslotte voor een groot deel uit water dus voor de vorming van mooie grote aardbeien is het nodig om bij droogte regelmatig te gieten. Als de planten te weinig water krijgen, zullen de vruchten logischerwijs kleiner blijven.
'Maxim' is een zeer grote aardbei (soms tot 8cm … De Lambada is een aardbei met een hele unieke zoete smaak en een vrij hoge productie.
Het is handig om de grond rondom de aardbei te bedekken, bijvoorbeeld met stro, worteldoek of bruin karton. Dit houdt onkruidgroei tegen en het houdt de grond wat langer koel en vochtig. Daarnaast blijven rijpende aardbeien schoon en droog zodat ze minder makkelijk schimmelen/rotten.
Je doet er goed aan je aardbeiplanten regelmatig te bemesten, omdat ze veel voeding nodig hebben. De meeste tuinders geven om de twee weken kaliumrijke vloeibare voeding. Zo stimuleer je de bloei. En uiteraard: hoe meer bloemen, hoe meer fruit.
Dun planten in rechte rijen uit door het gebied tussen de rijen schoon te maken met een rototiller of schoffel . Een schoffel maakt het werk gemakkelijk. Als de planten die in de rijen zijn achtergelaten dik zijn of het gebladerte tekenen van ziekte vertoont, zoals bladvlekken, knip ze dan terug. Zorg ervoor dat u de kronen niet beschadigt.
Om zelf je plant te vermeerderen, laat je de uitlopers best lopen op vrije grond of in een bloempot. Zo zullen ze voldoende sterk zijn tegen eind augustus zodat je ze kunt afknippen van de moederplant. Ze hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om zelf te overwinteren.