Je hoeft de verpakking niet schoon te maken, maar schraap grote stukken uit de verpakking en gooi die bij het GFT-afval. Veel voorkomende voorbeelden van recyclebaar plastic afval: Verpakkingen van kaas en vleeswaren. Bakjes en kuipjes van bijvoorbeeld margarine, yoghurt, kwark, smeerworst- of kaas.
Dikke zuivelresten (zoals van pudding) mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval. Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Tips plastic weggooien
Yoghurt- en slagroombekers mogen bij het plastic afval. Haal het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij. Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn, maar hoeft niet schoon. Afwassen of omspoelen is niet nodig.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Als u in een gebied woont met een voedselafvalinzamelingsservice, verwijder dan de verpakking en gooi het voedsel in uw voedselafvalbak . Controleer uw inzamelingskalender voor beschikbare services.
U kunt zuivelproducten composteren en ze in uw compostbak voor organisch afval of voedselafval doen . Dit is een veel betere optie dan ze in uw algemene afvalbak te doen en ze naar de vuilstort te sturen.
Compost of afval
Als u thuis geen composthoop hebt, kijk dan op de website van uw lokale gemeentelijke recycling om te zien of er composteringsdiensten in uw gemeenschap worden aangeboden. Als composteren geen optie is, gaat het in de prullenbak.
Yoghurt en andere zuivelproducten mogen niet door de gootsteen worden gegoten of weggespoeld, omdat de substantie niet gemakkelijk kan worden afgebroken. Wanneer dit in onze waterwegen wordt gemengd, kan dit het zuurstofgehalte van eventueel aanwezig waterleven beïnvloeden, omdat het proces van het afbreken van de substantie door bacteriën veel zuurstof vereist.
Eten hoort niet in de gootsteen of het toilet . Het hebben van een garburator of afvalverwijderaar in uw gootsteen betekent niet dat etensresten er niet doorheen komen en in het riool terechtkomen. Eten kan overtollige voedingsstoffen aan onze meren en zoet water toevoegen. Verrassend genoeg kan melk behoorlijk schadelijk zijn voor zoetwaterecosystemen.
Het korte antwoord is nee . Waarom? Omdat de leidingen die uw toilet leegmaken te smal zijn om etensresten te verwerken. En omdat etensresten mogelijk uw riolering kunnen verstoppen en ongezuiverd rioolwater in uw huis kunnen laten stromen.
Tip: Spoel melk niet door het toilet, de gootsteen of de afvoer . Na verloop van tijd hopen de vetten in melk zich op en blijven ze plakken aan de binnenwanden van rioolbuizen, waardoor de doorstroming wordt beperkt, rommelige, hinderlijke en dure schade aan de leidingen van het huishouden ontstaat en rioolverstoppingen ontstaan.
Bekijk de onderstaande lijst met dingen die je nooit door de gootsteen moet gooien : Reuzel (spekvet) Etensresten van borden. Zuivelproducten (melk, yoghurt, kwark, slagroom, ijs of kaassaus)
Zuivelproducten zoals kaas Ook pudding, kwark en andere dikzuivel kan prima in de gft-bak. Dunvloeibare zuivel kan beter door de gootsteen. Kaaskorsten mogen niet in het gft-bak.
Ruik of proef het in plaats daarvan om te zien of het zuur is en gooi het niet weg als dat zo is. Bak het in cakes, gebruik het als zure dressing voor gekookte groenten of zeef het om labneh te maken, een romige dip die heerlijk is om te serveren met olijfolie of in balletjes te rollen en te bedekken met specerijen zoals sumak of za'atar.
Yoghurtbekers en -kuipen worden geaccepteerd in veel lokale recyclingprogramma's, op voorwaarde dat ze leeg, schoon en droog zijn . Controleer wat uw gemeente accepteert, en als u het niet zeker weet, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en plastic yoghurtbekers in de prullenbak te gooien.
De kern van de zaak
Als uw bakje yoghurt tekenen van bederf vertoont, zoals een ranzige geur of een gestremde textuur, kunt u het het beste weggooien in de composthoop of in de vuilnisbak .
Azijn is zowel veilig als nuttig om door uw afvoer te gieten . Het fungeert als een natuurlijke schoonmaakoplossing en kan verstoppingen en schadelijke bacteriën verwijderen die vieze geuren veroorzaken.
Veel zuivelproducten, waaronder kaas, boter, yoghurt, zure room, ijs en melk, kunnen aan uw compost worden toegevoegd . Vanwege hun hoge vocht- en vetgehalte moet u echter droge organische materialen toevoegen, zoals versnipperd papier, stro en droge bladeren om het vocht tegen te gaan.
Ja, u kunt yoghurt in uw afvalverwerkingsapparaat gooien !
Melk en melkproducten: Het weggooien van verlopen melkproducten (yoghurt, kaas, boter, ijs, room) verstopt de afvoer en verstikt het ecosysteem van het rioolsysteem . Om te voorkomen dat u melkproducten moet weggooien, moet u goed op de houdbaarheidsdatums letten voordat u ze koopt en kleinere hoeveelheden kopen.
Thuis recyclen = Ja
Plastic potten, kuipen en bakjes kunnen worden gerecycled door ze in uw 'container mix' (kunststof, glas, blik en karton) recyclingbak te doen . Dit omvat: Yoghurt (yoghurt) en soepkannen. Margarine en ijskuipen.
Vette en vette voedingsmiddelen, zoals kaas: Hoewel u misschien denkt dat u deze in de afvalverwerking kunt gooien, aangezien het zachte voedingsmiddelen zijn, wordt dit sterk afgeraden . Dit soort producten kan de wanden van de afvalverwerking bedekken, wat verstoppingen kan veroorzaken.
Wat u ook doet, gooi uw theeblaadjes niet door de gootsteen ! Theeblaadjes kunnen gootstenen verstoppen als ze zich in de loop van de tijd in uw afvoer ophopen. Om te voorkomen dat u later problemen krijgt, raden wij u aan om zoveel mogelijk theeblaadjes te verwijderen voordat u uw infusers in de gootsteen schoonmaakt.
Onze professionele loodgieters raden af om honing door uw afvoer te gooien . Ook al lijkt honing vloeibaar genoeg om door een afvoer te gaan, het kan de leidingen na verloop van tijd verstoppen omdat het zo plakkerig is. Bovendien kan honing kristalliseren, waardoor een verstopping ontstaat die steviger is en lastiger te verwijderen.