In de schil zitten de meeste vitaminen Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Appelschil zit vol met vitaminen. Vitaminen A, C en K zijn te vinden in appelschil. Het bevat ook essentiële mineralen zoals kalium, fosfor en calcium, die allemaal goed zijn voor de algehele gezondheid . Al deze voedingsstoffen dragen bij aan de gezondheid van uw hart, zenuwen, hersenen, huid en botten.
Er zitten 66 kilocalorieën in 1 stuk (120 gram) appel zonder schil. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'appel zonder schil'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Een appel is gezond, maar de fructose (vruchtensuiker) die erin zit zou je bloedsuikergehalte doen schommelen. Daardoor zou je nadien meer honger krijgen en meer eten. Fructose als snelle suiker zou de aanmaak van insuline stimuleren, waardoor je eetlust zou toenemen.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
Hoewel u twee of drie middelgrote appels per dag moet eten om een lichte verbetering in uw lipidenprofiel te zien, zijn appels nog steeds een goed voedingsmiddel om op te nemen in uw cholesterolverlagende dieet. Ze bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen, waaronder cholesterolvriendelijke voedingsstoffen zoals vezels en ...
Meer dan 70 gram eten wordt gezien als overboord gaan. Hoewel je daarvoor 15 appels moet eten, is het belangrijk om de andere bronnen van vezels in je dagelijkse dieet in gedachten te houden. Dus als je een gezond dieet volgt met meer dan twee appels per dag , kan dat leiden tot serieuze spijsverteringsproblemen.
Appels zijn een geweldige bron van vezels . Een middelgrote, rauwe gala-appel met schil bevat 2,1 gram (g) vezels. Appels bevatten ook een specifiek type oplosbare vezel genaamd pectine, dat bekend staat om zijn laxerende werking.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Onderzoek toont aan dat appels een gunstig effect kunnen hebben op je cholesterolspiegel. Zo kunnen ze helpen om slecht cholesterol (LDL) te verlagen en gezond cholesterol (HDL) te verhogen [4]. Het mooie aan appels is dat ze polyfenolen, vezels én plantensterolen bevatten.