Toch kun je je restje ook beter niet warm in de vriezer zetten. Dan wordt er namelijk snel ijsvorming gecreëerd rondom het product. De smaak gaat hiervan flink achteruit en daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu, omdat de vriezer extra hard moet werken om op temperatuur te blijven.
Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven.
3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat.
Wanneer je je favoriete stampotje hebt gemaakt en de helft in de vriezer wil leggen, moet je het eerst af laten koelen. Als je een warm bakje of zakje in de vriezer stopt, dan bevat het eten nog te veel vocht. Hierdoor gaat dit bevriezen en kan ijsvorming ontstaan, waardoor de smaak van je eten minder lekker wordt.
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Laat de kliekjes eerst een paar uur afkoelen voor je ze in de vriezer zet. Zo voorkom je schommelingen in de temperatuur van je vriezer en blijft al het andere eten in de vriezer goed. Vries een ontdooid kliekje niet nog eens in, want dan loop je risico op voedselinfecties. Vries eten in kleine porties in.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Vriesbrand zijn de ijskristallen en de droge, grijzige plekken die je soms op ingevroren voedingsmiddelen kunt terugvinden. Het ontstaat doordat het ingevroren voedsel niet volledig luchtdicht is ingepakt, en dus aan lucht werd blootgesteld. Hierdoor drogen de producten uit en ontstaan er plekken en ijskristallen.
Laat de soep afkoelen
Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
#4 Vries geen warm eten in
Eten moet volledig zijn afgekoeld voordat u het invriest – het is zelfs nog beter als u het eerst volledig laat afkoelen in de koelkast en het dan invriest. Als u een zak of bak met warm eten bewaart naast een reeds ingevroren eten, kan het licht ontdooien, wat een veiligheidsrisico oplevert.
Waarom kunnen veel vriezers niet goed tegen kou? De meeste koelkasten en vriezers werken minder goed wanneer het te warm of koud is. Een gemiddelde vriezer is gemaakt voor een omgevingstemperatuur tussen de +10 en + 32 graden Celsius.
De kern van de zaak
Vriesbrand is het resultaat van vochtverlies door opslag in de vriezer . Het leidt tot veranderingen in de kwaliteit van uw voedsel en kan resulteren in ijskristallen, verschrompelde producten en taai, leerachtig en verkleurd vlees. Ondanks de kwaliteitsveranderingen is vriesbrand voedsel veilig om te eten.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Warm eten niet meteen in de vriezer
Het kan soms gemakkelijk zijn om een extra portie eten na het koken meteen in de vriezer te doen, maar zorg ervoor dat het voedsel eerst goed is afgekoeld. Warm eten in de vriezer stimuleert namelijk de groei van bacteriën, waar u ziek van kunt worden.
De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels. En dat terwijl je juist je eten in de koelkast zet om te voorkomen dat het bederft en gaat schimmelen!
Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer. Ga je eten ontdooien in de microgolfoven, roer het dan een paar keer goed door. De magnetron verwarmt je eten namelijk niet gelijkmatig, en zo vermijd je koudere zones.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Hoe groot is bijvoorbeeld de portie (hoe minder, hoe sneller), is het eten vloeibaar of in stukjes (hoe meer lucht ertussen, hoe sneller) en zit het nog in een warme pan? Afhankelijk van deze factoren duurt het meestal tussen de 15 en 60 minuten om eten volledig te laten afkoelen.
Geen houdbaarheidsdatum
Over het algemeen geldt voor verse maaltijden en restjes eten dat deze in de koelkast maximaal 5 dagen goed blijven. Wil je een maaltijd langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer kunnen maaltijden tot wel 3 maanden bewaard worden.
Help oververhitting te voorkomen met regelmatig onderhoud
Wees gerust, dit is vaak een normaal onderdeel van het koelproces en hoeft geen reden tot paniek te zijn . Echter, een extreem of continu hete vriezer buitenkant kan een teken zijn dat onderhoud of reparaties nodig zijn.
Koelkasten genereren warmte tijdens het proces van het maken van koude lucht. Om deze warmte af te koelen, zijn warmteafvoerbuizen geïnstalleerd op beide buitenwanden van de koelkast, zodat wanneer het product wordt bediend, warmte wordt gegenereerd op de zijwanden van de koelkast.
DuoCooling DuoCooling zorgt er middels twee volledig gescheiden koelcircuits voor dat er geen luchtuitwisseling plaatsvindt tussen het koel- en vriesgedeelte. De levensmiddelen drogen niet uit en er worden geen geurtjes overgedragen. Dat betekent: minder weggooien, minder boodschappen doen.