Een portie soep of een stevige biefstuk na 3 jaar nog uit de diepvriezer halen en opeten… is dat een slim idee? Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig 'veilig' om te eten.
Behalve door het lekken verliest bevroren voedsel ook vocht via verdamping, een proces dat zelfs bij 18 graden onder nul gewoon doorgaat. Dit is onder meer te zien aan de verkleuring van het oppervlak van het vlees. Gevolg: het vlees droogt uit en verliest zijn smaak en structuur.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Hoe lang kun je kip in de vriezer bewaren? Verse kip is tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer. Bewerkt vlees, zoals schnitzels of gemarineerde kipfilet, blijft daarentegen slechts een maand goed in de diepvries. Als je te maken hebt met een volledige, bevroren kip, kun je deze zeker een jaar lang bewaren.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Wel, dat je ontdooid vlees niet eeuwig in de koelkast bewaart, is logisch. Hersenloos weggooien daarentegen is een domme beslissing. Gehakt, hamburger of slavink behoud tot een dag hun kwaliteit. Kip, rund- of varkensvlees kan je nog twee dagen in de koelkast schuilhouden.
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.
“Als vlees ingevroren wordt, worden de micro-organismen stilgelegd”, verklaart de professor. Dat betekent dat de bacteriën in het product zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en dus dat het bederf stopt. “Voor de volksgezondheid is er dan geen risico.
Enkele maanden langer: harde kaas, koekjes, ontbijtgranen, margarine, boter, chocolade, mayonaise, olie, zacht snoep, chips, pindakaas, ingevroren brood. Een jaar of langer: diepvriesproducten, houdbare producten in blik of pot (groenten, fruit, jam), gedroogde pasta, thee, rijst, koffie, honing.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
In diepvriezers kan schimmel groeien en er zijn tal van bacteriën die gedijen bij temperaturen die nog kouder zijn dan in je diepvries. Als je je vriezer niet regelmatig schoonmaakt, kunnen schimmel en bacteriën geurtjes, bedorven voedsel en zelfs ziekte veroorzaken als het bevroren voedsel gegeten wordt.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Bederf is voor iedere consument snel te herkennen. Wordt de oppervlakte glimmend, is er slijmerige massa of heeft het vleeswaren een gore smaak, dan weet je dat je het niet meer moet eten.
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Vriesbrand
Vriesbrand. Watermoleculen kruipen, doordat ze in contact zijn gekomen met lucht, uit het eten en veranderen in ijskristallen. Grote kans dat je rode steak veranderd is in een grijze steak en je varkenshaas eerder bruin is dan roze.