Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Melk en witte chocolade zit daar namelijk vol mee en dit werkt de lovende effecten die chocolade kan hebben juist tegen. Suiker staat natuurlijk niet bekend als een lieverdje voor de huid doordat het de productie van collageen vertraagd, ontstekingen kan veroorzaken en de talgproductie verhoogd.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
In de regel betekent dit; hoe puurder de chocolade, hoe beter. Pure chocolade wordt daarmee beschouwd als 'functionele voeding'. Naast dat het voedzaam en lekker is, kleven er nog meer gunstige eigenschappen aan pure chocolade. Zo heeft het een antidiabetische, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Oorzaak van ontstekingen
Het drinken van koffie veroorzaakt ontstekingen. Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken daarvoor. Koffie is sterk zuur-vormend in het lichaam, vergelijkbaar met het eten van vlees. Koffie dehydrateert het lichaam wat vooral bij reuma een probleem is.
Het is bewezen dat voeding een belangrijke rol speelt bij ontstekingen. Mediterrane diëten, die rijk zijn aan fruit, groenten, vette vis, gevogelte, olijfolie en volle granen, blijken te beschermen tegen ziekten die verband houden met chronische ontsteking (Harvard Health, 2020).
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Kan chocola hart- en vaatziekten helpen voorkomen? In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen (antioxidanten). Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Regelmatig en gematigd sporten verlaagt je ontstekingswaarden in je bloed met 20-60%. Maar pas op: overmatig en onregelmatig sporten heeft het tegenovergestelde effect. Dus alleen in het weekend helemaal los gaan in de sportschool is niet verstandig. Elke dag een stukje wandelen, fietsen of zwemmen wel.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Een gezond voedingspatroon
Omega-3 vetzuren uit vette vis kunnen helpen om ontstekingen te verminderen. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen voorzien van antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en ook bijdragen aan het verminderen van ontstekingen.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Over chocolade bestaat een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever… Dat klopt niet. Pure chocolade zou zelfs gunstig kunnen werken op de lever.