Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Plant de zaailingen vrij diep, net zoals je bij bloemkool zou doen, en zorg ervoor dat je de eerste periode regelmatig water geeft. Plant de jonge planten uit op een bed, 75 cm tussen de rijen, en 50 cm in de rij.
Zaaien van broccoli
Vroege broccolirassen zaai je binnen onder glas of in een kweekbak van februari t/m half maart. De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Broccoli heeft veel voeding nodig (want ze maakt grote planten, volwassen broccoliplanten kunnen wel 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed worden). Geef om die reden in de volle grond ongeveer 2 weken voor je de zaailingen uit gaat planten algemene moestuinvoeding, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Zaad telen van de meeste koolsoorten, en dus ook van broccoli, is niet moeilijk maar wel riskant. Ze is een kruisbestuiver en kruist met bloemkool, maar ook met nog wat andere koolsoorten.
Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen. Meestal is het zelfs zo dat er meer vitamines in de bladeren zitten dan in de groenten zelf.
Mest of compost is de beste keuze om de grond aan het begin van het groeiseizoen te bewerken, en vervolgens kan de rest van het seizoen worden gevoed met een droge of vloeibare meststof.
Een heel eenvoudige bewaarwijze: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers.
Wanneer de jonge planten ongeveer 5 tot 10 cm groot zijn, verplaats je de kolen naar buiten, op een lichte, zonnige plek. Bedek de planten met gaas, want vogels lusten graag jonge bloemkool planten. Ook bij vorst de planten afdekken met gaas. Plant de kolen in maart of april op een plantafstand van 75 x 55 cm.
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse bloemknoppen met dikke stelen. De smaak van broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stengels en de bladeren.
Bescherm de broccoli planten door een vriesdoek of net te spannen. Zorg dat je om de paar weken de bodem extra bemest. Rond augustus en eind oktober kun je met oogsten beginnen.
Plant broccoli 18 tot 24 inch uit elkaar in rijen die 36 inch uit elkaar staan . Geef de eerste week voldoende water om de planten te helpen vestigen. Geef na vestiging ten minste elke vier tot vijf dagen water. Water geven kan frequenter worden naarmate de hoofdkop van broccoli zich ontwikkelt.
In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 broccoli planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Traditionele winterteelt Purple Sprouting Broccoli moet eind april/begin mei in een zaaibed worden gezaaid en uitgedund tot 10 cm uit elkaar . Verplant sterke jonge planten in juni of begin juli naar hun uiteindelijke posities met een tussenruimte van 45 cm in elke richting.
Vul een pan voor de helft met water en voeg een snufje zout toe . Dit zorgt ervoor dat de broccoli zachter wordt en zijn heldergroene kleur behoudt.
Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. De stengels en bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. Schil de vezelige buitenkant met een dunschiller.
Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe broccoli eerst 2-4 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Broccoli is een zware eter, dus het is belangrijk dat de grond verrijkt is met compost, mest en/of gepelletiseerde organische meststof voor het planten. Na het planten elke 2-3 weken vloeibare voeding van OCP eco-aminogro en OCP eco-zeewier toepassen.
Plant de jonge plantjes uit op 35cm tussen de plant in de rij en 60 cm tussen de rijen. Meer ruimte tussen de planten zorgt voor grotere kroppen in het midden. broccoli houdt van volle zon. Kies een tuinplaats met dagelijks minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht.
Bijvoorbeeld, een gemiddelde tomatenvoeding is gelabeld als 6:3:10. Het heeft 6 stikstof (N) voor blad, 2 fosfor (P) voor gezonde wortels en een hoge 10 kalium (K) om al het fruit te produceren waar we op hopen. Kool, broccoli, snijbiet en andere bladgewassen zullen profiteren van een hoge stikstofvoeding .
Broccoli: aardappel, bieten, bonen, komkommer, salie, selderij, uien.
Zodra de centrale kroon van de plant is verwijderd , kunt u regelmatig een paar bladeren van de plant afknippen. Verwijder, net als bij Kale, eerst de onderste bladeren van de plant.
Wat u moet weten Broccoli stengels en bladeren. De stengel is taaier dan de roosjes, maar heeft een heerlijk milde smaak die knapperig en krokant is als hij rauw is en zacht en bijna sappig wordt als hij gekookt is. De bladeren, die ook eetbaar zijn, hebben qua textuur en smaak bijna de structuur van boerenkool en verwelken perfect als ze gekookt zijn .