Uit het onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat slechts één hazelnootpasta volledig vrij is van beide vervuilende stoffen. Het gaat om Balade.
Zo deden we de test
De prijs varieert van 2,37 euro/kg voor AH Hazelnoot (Albert Heijn) tot 14,97 euro/kg voor Galler Hazelnoten (Carrefour) op het moment van aankoop. Met een score van 8 op 10 kwam Nutella Hazelnootpasta (Colruyt e.a) als beste uit de bus.
Notenpasta's en notenspreads
De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd.
Gezond is het niet: de meeste hazelnootpasta's bestaan voor circa de helft uit suiker en voor een derde uit vet. Palmolie en cacaoboter zijn ongezonde, verzadigde vetten, zonnebloem- en raapolie zijn gezonde, onverzadigde vetten.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
We kennen allemaal de welbekende 'chocoladepasta'. De hazelnootpasta is hier een heerlijke variant op. De hazelnootpasta bevat heerlijk fijngemalen hazelnoten die een extra smaak geven aan de chocoladepasta. Door de gemalen noten krijgt de pasta, naast een verfijnde chocoladesmaak, ook een lekkere praline smaak.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella. Maar het kan ook met een pak minder zoetigheid.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Ook wanneer je jouw deel wil bijdragen aan de bescherming van het milieu, kies je best voor pindakaas. Vind jij vitaminen en mineralen belangrijker? Dan kun je beter kiezen voor een andere notenpasta zoals amandelpasta die veel vitamine E bevat.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Houdbaarheid - Na openen is de smeerpasta tot een jaar houdbaar, bewaar buiten de koelkast.
Rietsuiker, plantaardige oliën (raapzaad, palm), hazelnoten (13%), weipoeder (melk), magere cacaopoeder (6%), emulgator: zonnebloemlecithine (E322), aroma.
Rawnella is de gezondere versie van Nutella. In tegenstelling tot de klassieke gesuikerde hazelnootpasta's heeft Rawnella geen negatieve invloed op je gezondheid, maar bevat goede voedingsstoffen. De hazelnootpasta is gemaakt van gekiemde of geactiveerde noten.
Hazelnootpasta is een uitstekende vervanger voor pindakaas. Heerlijk als beleg voor op brood, rijstwafel of cracker. De pasta is smaakvol en daardoor ook een goede toevoeging aan je yoghurt, smoothie of shake. Het is niet alleen lekker, maar ook verantwoord en gezond.
De delicaat zoete hazelnootcrème werd in 1940 ontwikkeld door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero en is sinds 1965 ook in Duitsland verkrijgbaar.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot.
De chocopasta light van Rabeko is een uniek product en bevat ze 94% minder suiker.
Hoelang blijft chocolade houdbaar? Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De Melk-chocopasta van Boni (€ 1,89 voor 600g)
Dit product is stukken goedkoper dan Nutella en qua smaak overstijgt het alle verwachtingen. UTZ-certificaat, alsook duurzaam: de Bonichocopasta gemaakt met melkchocolade heeft juist dat tikkeltje ietsje anders: geen hazelnoten! En dat maakt écht het verschil.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.