Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Zo denkt 39,7% dat gevogelte in de diepvries maar twee maanden houdbaar is, terwijl het in werkelijkheid wel langer dan één jaar houdbaar is zonder dat het ten koste gaat van de smaak en textuur. Hetzelfde geldt voor patat en frituursnacks.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Hoe en hoe lang kun je je verse kroketten bewaren? In de koelkast kun je de kroketjes een dag of drie bewaren. In de diepvriezer kun je ze drie maanden bewaren.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Een kliekje kan je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Daarna is de kans groot dat er schadelijke bacteriën opgroeien waar je ziek van kunt worden. In de vriezer kan je kliekjes maximaal 3 maanden bewaren. Tip: schrijf de datum erop, zodat je zeker weet wanneer je het kliekje in de koelkast of vriezer hebt gezet.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Eten invriezen is een geweldige conserveermethode. Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Product informatie
In vriezer ** (-12°C): 3 weken. In vriezer *** (-18°C): ten minste houdbaar tot op de verpakking vermelde datum. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig 'veilig' om te eten.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Kun je een ontdooide maaltijd opnieuw invriezen? Het Voedingscentrum is onverbiddelijk: nee, je kunt ontdooid maaltijden beter niet opnieuw invriezen. „De kans is groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden”, schrijft de organisatie op haar website.
De taart of gebakjes kunnen ingevroren worden in een goed afsluitbare diepvriesdoos of in de gebaksdoos van aankoop. Ons advies is om gebak of taart niet langer dan 2 weken in de vriezer te bewaren. Het ontdooien kan het beste door de gesloten doos in de koelkast te zetten. Doe dit ruim van tevoren.
Bewaar de pasta in een goed afgesloten vershoudbakje en je kunt het 1 tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. Wij raden daarom altijd aan om de overgebleven macaroni te bewaren.