Wist je dat uien en knoflook tot een half jaar vers kunnen blijven? Beide moeten worden bewaard op een koele, donkere en droge plaats en ze kunnen ook goed samen worden bewaard.
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast. Blancheer gesneden uien kort voor invriezen.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Uien en aardappelen zijn geen goede vrienden van elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van de aardappelen, waardoor ze sneller bederven. Uien nemen daarentegen snel het vocht op uit de aardappelen, waardoor deze eerder gaat rotten. Kortom, bewaar de ui en de aardappel nóóit naast elkaar.
Wist je dat uien en knoflook tot een half jaar vers kunnen blijven? Beide moeten worden bewaard op een koele, donkere en droge plaats en ze kunnen ook goed samen worden bewaard.
Sommige groente en fruit bewaar je beter niet samen omdat het rijpingsproces hierdoor versneld wordt. Tomaten en komkommer bijvoorbeeld hou je best apart. Ook de plek waar je groenten bewaart speelt een rol. Een aantal groenten zoals aardappelen en witlof bewaar je in een donkere ruimte.
Rode ui en knoflook: de prik eruit
Uien én knoflook zijn gezond. Knoflook werkt bijvoorbeeld bloedzuiverend. Maar je wilt niet altijd die smaak hebben omdat die toch wel behoorlijk overheerst. Hetzelfde geldt voor de rode ui: lekker, maar rauw gebruikt is het toch wel een beetje te veel.
Knoflook draagt bij aan een gezond werkend immuunsysteem en het behoud van een goede darmfunctie, ruim 70% van je afweersysteem bevindt zich namelijk in je dikke darm. De gezonde voedingstoffen in knoflook helpen om je darmflora te versterken en beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Darmen. Ook voor de darmen en weerstand zijn uien goed. Ze bevatten namelijk vezels, waaronder de prebiotische vezels inuline en fructo-oligosachariden (ook wel fructanen of FOS). Vezels houden je ontlasting soepel en verkleinen zo de kans op verstopping.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Als je knoflook op de juiste manier bewaart, is het tot wel 10-12 weken houdbaar. Knoflook kan het best bewaard worden in een droge donkere en goed geventileerde ruimte zoals een keukenkastje.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Je kunt uien ook invriezen.
Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder. Uien danken hun werkzaamheid aan de stoffen polyfenolen en quercetine, beiden sterke antioxidanten. Vooral het hoge gehalte aan de polyfenolen, die ook ontstekingsremmend werken, maakt van de ui een echt wondermiddeltje voor je gezondheid.
Nog een tip: bewaar ze in een netzakje of draadmand, zodat ze goed kunnen ventileren. Zo verhinder je schimmelgroei en kieming. Gesneden ui kan je wel in de koelkast bewaren. Dat geldt ook voor bosui.
Allium soorten (ui-achtigen: knoflook, prei, sjalotten, sierui, en bieslook) bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk omgezet worden in zogenaamde 'oxidanten' (Sulfoxide en Disulfide). Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen.
De medische voordelen van knoflook
Het poeder werkt net als de verse variant als ontstekingsremmer en is daarnaast in staat om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Ook zit het boordevol vitamines.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Voedsel eten dat polyfenolen bevat. Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die zich verbinden met allylmethylsulfide en deze neutraliseren. Een appel en sla werken het beste tegen de knoflookgeur. Maar ook groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum en citroen doen het werk.
Knoflook neutraliseren
Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk). Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet.
Knoflook bevat veel vitamines
Is goed voor lichaam en geest, ondersteunt afweersysteem, helpt tegen hartkwalen, hoge bloeddruk en aderverkalking en is een natuurlijk anti-bioticum. Allicine zorgt dat je sneller vet verbrand dus het werkt zeer ondersteunend bij afvallen.
Dat kan rotting bij de mandarijn veroorzaken. Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.