De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
We kennen allemaal de welbekende 'chocoladepasta'. De hazelnootpasta is hier een heerlijke variant op. De hazelnootpasta bevat heerlijk fijngemalen hazelnoten die een extra smaak geven aan de chocoladepasta. Door de gemalen noten krijgt de pasta, naast een verfijnde chocoladesmaak, ook een lekkere praline smaak.
Zo deden we de test
De prijs varieert van 2,37 euro/kg voor AH Hazelnoot (Albert Heijn) tot 14,97 euro/kg voor Galler Hazelnoten (Carrefour) op het moment van aankoop. Met een score van 8 op 10 kwam Nutella Hazelnootpasta (Colruyt e.a) als beste uit de bus.
De choco-hazelnootpasta van Nocciolata wint de smaaktest! De cijfers zijn opgeteld en de winnaar is... de choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Chocoladepasta werd uitgevonden in 1946 en in 1948 op de markt gebracht door Brinkers onder de merknaam Choba. Chocoladepasta wordt in een aantal smaken/varianten op de markt gebracht: pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en hazelnoot.
Hazelnootpasta is een uitstekende vervanger voor pindakaas. Heerlijk als beleg voor op brood, rijstwafel of cracker. De pasta is smaakvol en daardoor ook een goede toevoeging aan je yoghurt, smoothie of shake. Het is niet alleen lekker, maar ook verantwoord en gezond.
Gezond is het niet: de meeste hazelnootpasta's bestaan voor circa de helft uit suiker en voor een derde uit vet. Palmolie en cacaoboter zijn ongezonde, verzadigde vetten, zonnebloem- en raapolie zijn gezonde, onverzadigde vetten.
Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker. Chocoladepasta (20 gram): 114 kcal en 12,2 gram suiker. Appelstroop (20 gram): 56 kcal en 11,6 gram suiker. Jam (20 gram): 50 kcal en 10,2 gram suiker.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
De chocopasta light van Rabeko is een uniek product en bevat ze 94% minder suiker.
Na heel veel proeven en testen is dat gelukt: No Sugar Daddies chocopasta bevat geen toegevoegde suikers en zit boordevol gezonde en herkenbare ingrediënten zoals dadels, hazelnoten en natuurlijk cacao. Deze smaak 'original' is romig van smaak en de meest milde chocopasta uit het assortiment.
Het onmiskenbare recept van Nutella® is wereldwijd hetzelfde. Het wordt gemaakt door 7 zorgvuldig geselecteerde kwaliteitsingrediënten te combineren, waardoor het zijn unieke romigheid en intense smaak krijgt.
Na lang testen kwam uiteindelijk de chocopasta van Poulain als beste naar voren. Nutella eindigde pas op de vierde plaats. De winnaar bevat geen palmolie en de smaak is volgens 60 millions de consommateurs perfect in evenwicht.
De Melk-chocopasta van Boni (€ 1,89 voor 600g)
Dit product is stukken goedkoper dan Nutella en qua smaak overstijgt het alle verwachtingen. UTZ-certificaat, alsook duurzaam: de Bonichocopasta gemaakt met melkchocolade heeft juist dat tikkeltje ietsje anders: geen hazelnoten! En dat maakt écht het verschil.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
“Nutella”, geregistreerd in oktober 1963, kwam van het samenvoegen van het Engelse woord “nut”, van het typisch Italiaanse ingrediënt hazelnoot in de gianduja , met het Italiaanse positief klinkende achtervoegsel “ella”. De winnende combinatie kwam met de kleuren: de zwarte “N” en de andere letters in rood.
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.