Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers! Een krop sla kun je een aantal dagen langer bewaren door hem in vochtig keukenpapier te wikkelen en in de koelkast te bewaren.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Voor het beste resultaat vriest u geraspte wortels in porties in die zo dicht mogelijk bij de hoeveelheden liggen die u nodig hebt in uw recept . Als u bijvoorbeeld vaak wortelmuffins maakt en per recept een kopje geraspte wortel nodig hebt, vriest u uw geraspte wortels in porties van één kopje in.
Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren. Nadat je ze gekuist, gesneden en geblancheerd hebt, kun je ze invriezen.
Water blancheer kleine hele wortels 5 minuten, in blokjes of plakjes gesneden 2 minuten en in de lengte reepjes 2 minuten. Koel snel af, laat uitlekken en verpak, laat 1/2 inch ruimte over. Sluit af en vries in . Dit document is geëxtraheerd uit "So Easy to Preserve", 6e editie.
Doe in een grote pan met kokend gezouten water en kook ongeveer 3-4 minuten. Laat goed uitlekken en leg in een enkele laag op een bakplaat om volledig te drogen en af te koelen. Zet een paar uur in de vriezer, doe het dan in diepvrieszakjes en vries het in voor maximaal 1 maand.
Bewaren: Bewaar restjes van deze geraspte wortelsalade in een luchtdichte container tot 4 dagen. Invriezen: U kunt deze salade tot 3 maanden invriezen in een diepvriesbestendige container . Laat het ontdooien in de koelkast voordat u het omgooit en serveert.
Rauwe, geblancheerde selderij is ongeveer 12 tot 18 maanden houdbaar. Eenmaal gekookt is het 10 tot 12 maanden houdbaar. Kun je verse, in stukken gesneden wortels en selderij invriezen? Ja, maar je moet ze nog steeds eerst blancheren .
Ja, je kunt rauwe wortels invriezen zonder het blancheerproces te doorlopen . Ze verliezen echter sneller hun textuur en kwaliteit als je het blancheren overslaat, vergeleken met wanneer je ze blancheert voor het invriezen.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
De ongepelde waarheid
Volgens Emily S. Mohn en Elizabeth J. Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, “ is het volkomen veilig om deze wortelgroente ongeschild te eten .” De schil is zelfs erg gezond voor ons, omdat deze de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels bevat.
Bewaar ze in een hermetisch gesloten potje. Probeer de volgende combinaties: geraspte wortelen en geraspte knolselder, op smaak gebracht met komijn.
wortelen die bevroren zijn, zijn bedorven. je kan ze nog wel voeren maar er zit niets meer in dan alleen vezels en water. maar de voedingsstoffen zijn er uit. dus als buikvulling doen ze nog wel dienst maar als voedingsmiddel niet meer.
Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar. Heb je een restje gekookte worteltjes over? Dan kun je deze 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afsluitbaar bakje.
Gebruik altijd wortels die op het hoogtepunt van hun versheid zijn. Als u wortels echt niet wilt blancheren voor het invriezen, moet u ze in blokjes snijden of fijnhakken, invriezen op een schaal tot ze stevig zijn en ze vervolgens overbrengen in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak, waarbij u overtollige lucht eruit haalt .
Je kunt bevroren wortels gebruiken om worteltaart te maken, maar je moet ze wel raspen voordat je ze invriest . Gebruik hetzelfde proces als hierboven, maar schil de wortels wel voordat je ze raspt en blancheer ze korter. Hier zijn een paar recepten om je op weg te helpen.
De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.. Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig.
Ja, dat kan . Beide groenten kunnen goed worden ingevroren. De zakjes zijn handig en een goede keuze voor gezinnen die wat groenten aan hun avondeten willen toevoegen zonder al te veel gedoe in de keuken. Het belangrijkste om te onthouden bij het invriezen van geraspte wortels en kool is dat ze volume verliezen als ze worden ingevroren.
Invriezen: Gekookte of ongekookte pastinaken kunnen worden ingevroren . U kunt ze een paar minuten blancheren in kokend water en afkoelen in ijswater of roosteren in de oven voordat u ze invriest. Ontdooien: Wanneer u eten of drinken uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het veilig te ontdooien. Ontdooi niet op kamertemperatuur.
Je kunt pastinaken rauw invriezen zonder ze eerst te blancheren . Maak ze schoon, schil ze, snijd ze bij en snijd ze in stukken. Doe ze vervolgens in een diepvrieszak. Ze blijven echter niet zo lang goed (slechts 2 of 3 maanden vergeleken met maximaal een jaar) en ze behouden hun textuur en kwaliteit niet zo goed als geblancheerde pastinaken.
Doe in diepvrieszakken en label ze. De meeste groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Doe ze in kokend water en kook ze 1-3 minuten (afhankelijk van de groente), haal ze er dan uit met een schuimspaan en dompel ze onder in ijskoud water om het koken te stoppen. Open de vriezer zoals hierboven uitgelegd.