Conclusie: Brinta is in principe een gezond product, met name omdat het volkoren is en daardoor veel vezels bevat. Het is wel een koolhydraatrijk product. Wanneer je het aantal koolhydraten wilt beperken of wilt afvallen kun je het beter niet eten.
Brinta en afvallen gaan prima samen. De aanwezige vezels en eiwitten zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Een bordje Brinta is dus niet alleen gezond, maar kan je ook helpen om die extra kilo's kwijt te raken.
Brinta bevat veel koolhydraten die kunnen worden omgezet tot energie. Het bevat ook een relatief hoog eiwitgehalte in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Eiwitten kunnen je helpen bij spieropbouw en herstel. Daarnaast bevat het weinig suiker en weinig vet.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Brinta is een volkoren producten met weinig suikers waardoor dit product ideaal is om te consumeren voor het slapengaan.
De gezondheidsvoordelen van Brinta
Dankzij het hoge vezelgehalte worden je darmen aangespoord om aan het werk te gaan, waardoor je minder kans op obstipatie hebt. Maar ook zijn vezels goed als je last hebt van diarree. Dit komt omdat vezels de capaciteit hebben om water op te nemen. Hierdoor wordt je ontlasting vaster.
Ontbijtgranen. Voor ontbijtgranen was het criterium 'geen zout toegevoegd'. Hierdoor stond volkoren graanontbijt met een beetje zout (zoals Brinta) niet in de Schijf van Vijf. Terwijl brood met zout wel in de Schijf van Vijf staat.
Brinta Volkoren Ontbijt is de ideale basis voor allerlei toevoegingen zoals fruit of noten. Ste je eigen ontbijt samen en voeg alleen nog melk of yoghurt toe.
Tip: Voeg na bereiding van Brinta Havermout vers fruit toe. Ook lekker met yoghurt of kwark!
Brinta met banaan is een ware smaaksensatie
Het geeft je gelijk energie om de dag goed te beginnen. Brinta (met banaan) staat bekend als een dikmaker. Dit is alleen onterecht, omdat het een heel voedzaam product is. Er zitten veel voedingsvezels in, die zorgen er weer voor dat je lang een verzadigd gevoel hebt.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Brinta is gemaakt van tarwe, havermout van haver. Brinta is een merknaam en staat voor 'Breakfast Instant Tarwe'. Havermout en Brinta zijn allebei een graanproduct. Brinta is gemaakt van volkorentarwemeel en havermout van haver.
1 portie met 250ml halfvolle melk (40 g) bevat 260 calorieën.
Vezels in Brinta
Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol. In je ontbijt zijn ze bovendien essentieel omdat ze ervoor zorgen dat je je de hele ochtend goed gevuld voelt.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Psylliumvezels neemt u 1-2x daags in met weinig water. Hierdoor wordt de ontlasting dikker en het voorkomt een branderig gevoel bij de anus. Clusteren van ontlasting (meerdere keren ontlasting binnen 1,5 tot 2 uur) kan verbeteren als u psylliumvezels aan het einde van de maaltijd inneemt.
Ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Daardoor komen de darmen ook in beweging en komt de ontlasting beter op gang. ga naar het toilet zodra u aandrang voelt. Stel dit niet uit, ook al heeft u het druk.