De
Probeer bijvoorbeeld volkorenbrood met zaden en pitten om extra vezels en voedingsstoffen aan te bieden. Zorg ervoor dat de stukjes klein genoeg zijn om verstikking te voorkomen. Je kunt ook variëren met gezond broodbeleg zoals hummus zonder zout, zachte kaas, of geprakt fruit zoals aardbeien of peren.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Volkoren: de gezondste keuze.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Zoek op het etiket naar "volkoren", "volkoren" of "volkorenmeel" . Als een brood 6 gram vezels per 100 gram bevat, is het rijk aan vezels. Kies brood met veel intacte granen, zoals haver, gerst en quinoa, en zaden, als u die kunt eten. Pas op voor massaal geproduceerd zuurdesembrood.
De vuistregel voor brood is dat u moet zoeken naar merken met 80 calorieën per snee (of minder) en die 100% volkoren zijn .
Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien.
Bruinbrood is een gezondere optie dan witbrood voor zowel kinderen als volwassenen . Het bevat de hele tarwekorrel in plaats van alleen de korrel, wat een goede bron is van B-vitamines en vezels, die essentieel zijn voor de gezondheid en spijsvertering. Het geeft ook zijn suikers langzaam af voor een langdurige energievoorziening.
U kunt uw kind volkorenproducten geven, zoals volkorenbrood, pasta en bruine rijst . Maar het is geen goed idee om alleen volkorenproducten met veel zetmeel te geven aan kinderen jonger dan 2 jaar. Volkorenproducten kunnen veel vezels bevatten en kunnen uw kind vol laten zitten voordat ze de calorieën en voedingsstoffen hebben opgenomen die ze nodig hebben.
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar). De aanbevolen broodsoort is volkorenbrood, omdat dit brood belangrijke voedingsstoffen als vezels bevatten.
Vanaf jonge leeftijd is het prima om baby's brood te geven dat gemaakt is van verschillende granen .
Ook het Voedingscentrum zegt dat de bruine kleur van brood niet altijd iets zegt over hoe gezond het is. Volkorenbrood is de verstandigste keuze: het bevat de meeste voedingsstoffen en helpen de darmen goed te blijven werken. Ook verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Het winnende brood van Lidl scoort veel beter op de aanwezigheid van vezels en minder gebruik van zout. Op dat laatste element scoort Lidl het hoogste cijfer van allemaal. Het smaakpanel van bond geeft dit brood echter met 6,4 het laagste rapportcijfer van alle broden.
Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker? Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk.
Broodbeleg baby vanaf 10 maanden
De beste keuzes broodbeleg voor baby's vanaf 10 maanden zijn: omelet, hardgekookt ei of roerei. magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham. stukjes groente of fruit, denk aan plakjes banaan, aardbei, appel, peer, tomaat, komkommer of paprika.
Havermout; snel klaar en geliefd bij veel kinderen.
of water en voeg vervolgens stukjes vers fruit zoals banaan, aardbeien of blauwe bessen toe. Je kunt ook een beetje kaneel, honing of ahornsiroop toevoegen voor een zoetere smaak. Hier smullen ze van appel-kaneel-havermout of banaan-pindakaas havermout als ontbijt!
Voedingstips bij ondergewicht
Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet. Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Als je een hele dag alleen maar tosti's (witbrood) zou eten, zou je de meeste voedingsstoffen binnenkrijgen, en zou je alleen een laag vitamine C-gehalte hebben en een beetje een laag vitamine B6-, magnesium- en ijzergehalte . Maak de sandwich met volkorenbrood en dan heb je alleen een laag vitamine C- en vitamine B6-gehalte.