Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Na het bereiden van rauw voedsel dat eerder bevroren was, is het ook veilig om het gekookte voedsel in te vriezen als het niet te lang buiten de koelkast is bewaard." Restjes van eerder bereid voedsel - dat in de koelkast is ontdooid - kan ook rustig opnieuw worden ingevroren.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Hoe meer u het voedsel invriest, hoe meer de weefsels afbreken, het smaakprofiel afneemt en vocht ontsnapt . Sommige groenten, zoals sperziebonen, worden bijvoorbeeld papperig als ze meerdere keren worden ontdooid en ingevroren. Ze zijn nog steeds veilig om te eten, maar de textuur is mogelijk niet zo wenselijk.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Als je iets invriest in je vriezer thuis, bevriest het heel langzaam (d.w.z. mush city). Om die reden kun je soep prima opnieuw invriezen , maar vlees niet zozeer.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Groenten: ontdooide groenten niet opnieuw invriezen . Bacteriën in deze voedingsmiddelen vermenigvuldigen zich snel. Bederf kan beginnen voordat er geuren ontstaan. Kook ze voor consumptie, gooi ze weg of vries ze opnieuw in nadat ze grondig zijn gekookt.
De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Veilig ontdooien
De risico's die opnieuw invriezen met zich meebrengen, ontstaan vooral bij het ontdooien. Tijdens het ontdooien wordt het voedsel blootgesteld aan hogere temperaturen en verliest het vocht, dit zijn twee factoren die de groei van bacteriën bevorderen.
4 Tips om bederf van erwtensoep te voorkomen
Plaats de porties soep in de koelkast met een temperatuur van hoogstens 7°C. Bewaar de soep maximaal twee tot drie dagen en verhit hem goed voor consumptie.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Vlees wordt vaak ingevroren om het product te bewaren en veilig te houden wanneer het niet meteen gegeten gaat worden. Zolang het vlees goed bewaard is en langzaam ontdooid in de koelkast, kan het veilig meerdere keren opnieuw worden ingevroren . Als het goed wordt gedaan, brengt het opnieuw invriezen van vlees geen gezondheidsrisico's met zich mee.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Restje over? Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer. Kook rauwe erwten eerst kort voor je ze invriest. Zo blijft de smaak en textuur van de groente behouden.
Wat je niet moet doen is het opnieuw invriezen nadat het alleen ontdooit is en je het niet goed verhit hebt (dus bijv. ontdooien, in stukjes hakken en weer invriezen). De structuur van groentes wordt vaak wel aangetast door herhaaldelijk invriezen dus er kan wel wat van de smaak en textuur verloren gaan.
Maar je vindt er altijd erwten. Omdat ze lekker zijn! Diepvrieserwten – Kook ze uit BEVROREN, niet ontdooid! Nou, het is prima als ze ontdooid zijn, maar dat hoeft niet .