- Is de chocolade gekristalliseerd tijdens het smelten, bv. door te hoge temperatuur, gooi het dan niet weg. Laat het afkoelen en hak in stukjes.
Als chocolade echt is verbrandt, zit er niets anders op dan de chocolade weg te gooien en opnieuw te beginnen.
Oververhitte chocolade
Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat de cacaodeeltjes van de chocolade gaan klonteren, wat resulteert in een klonterige textuur . U kunt dit klonteren voorkomen door uw chocolade niet bloot te stellen aan directe hitte, zoals wanneer u deze in een hete pan legt of te lang in de magnetron zet.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Dus, wat doe je om het te redden als je chocolade klontert? Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is .
Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar de manier om vastgelopen chocolade te repareren is om 1 theelepel kokend water per keer toe te voegen en dan krachtig te mengen tot het weer glad is . Dit is ideaal als u van plan bent om de chocolade te gebruiken voor een druppel of saus, aangezien de chocolade enigszins verdund zal zijn.
Het kan uw heerlijke en verwennerij dessert veranderen in een bittere, rokerige bende. Het goede nieuws is echter dat verbrande chocolade niet het einde van de wereld hoeft te zijn. Met een paar trucjes en tips kunt u uw gerecht nog steeds redden en genieten van een smakelijke chocoladetraktatie . Wie houdt er nou niet van chocolade?
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet. En dat is voor chocolade net zo.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Chocolade vaste stoffen en droge ingrediënten verbranden als ze worden verhit tot 130 graden . Het resultaat is een droge, verkleurde pasta. Er is geen mogelijkheid om verbrande chocolade te herstellen, dus wees voorzichtig bij het verwarmen in een au bain-marie of magnetron.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Nadat u de vulling gedipt, laat u uw handgedipte chocolade enkele minuten afkoelen op kamertemperatuur tussen 18 en 20 °C tot ze droog aanvoelen.
Vul een pan voor een deel met water en zet deze op een zacht vuurtje. Als het water kookt, doe je de chocolade in een hittebestendige schaal of kom. Plaatst deze boven de pan met water. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is om in de pan te blijven hangen en dat de schaal niet in aanraking komt met het water.
Je kunt goed getempereerde chocolade hergebruiken en steeds opnieuw tempereren.
Bereiden. - De gouden regels bij het smelten van chocolade : De chocolade niet te heet verwarmen en de kom boven heet water mag het water niet raken. Als je chocolade smelt met een een vloeistof moet je minstens 1 eetlepel vloeistof gebruiken per 50 g chocolade.
Om gesmolten chocolade te verdunnen, voeg een kleine hoeveelheid neutrale olie toe, zoals plantaardige olie of cacaoboter, en roer voorzichtig tot het de gewenste consistentie heeft bereikt . Smelt langzaam om oververhitting te voorkomen en houd water buiten om te voorkomen dat de chocolade gaat klonteren.
Door een eetlepel kokosolie of plantaardige olie toe te voegen tijdens het magnetronen, smelt de chocolade soepeler en krijgt het de perfecte consistentie om in te dippen ! De kanttekening hierbij is dat de chocolade, als deze eenmaal is afgekoeld, niet zo hard wordt als in het begin vanwege het toegevoegde vetgehalte.
Aroma. Net als alle verbrande voedingsmiddelen, zal oververhitte chocolade rokerig, verbrand en bitter ruiken .
Chocolade kan smelten en te heet worden in de oven, maar het gebeurt zelden dat het verbrandt. Dit gebeurt alleen als het langdurig aan zeer hoge temperaturen wordt blootgesteld.
Ongezoete of bittere chocolade is het beste voor recepten die een diepe, intense chocoladesmaak vereisen. Smelt de chocolade langzaam — Chocolade kan gemakkelijk verbranden , dus het is het beste om het langzaam te smelten op laag vuur of in een au bain-marie.
Deskundigen van het National Cancer Institute zeggen dat het weliswaar veilig is om verbrand voedsel te eten , maar dat het, gezien het nog onbekende onderzoek naar dit onderwerp, beter is om het met mate en in kleine hoeveelheden te consumeren.
Boter: Meng er een klein stukje koude boter doorheen tot het volledig is opgenomen en de chocolade weer een gladde consistentie heeft . Room: Een scheutje room op kamertemperatuur, zachtjes roerend, kan helpen om oververhitte chocolade glad te strijken.
Chocolade smelt op een relatief lage temperatuur - het smelt letterlijk in je mond. Wanneer je chocolade verwarmt, smelten de cacaoboterkristallen en wordt de chocolade vloeibaar, maar als je de chocolade te heet maakt, kan het uiteenvallen in verbrande, zwartgeblakerde cacaodeeltjes en bleekgouden vloeistof .