4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Dit is de ideale plaats voor het bewaren van rauw vlees en vis. Deze bederven minder snel op een lage temperatuur. Door ze altijd op deze plaats te bewaren, minimaliseer je dat bacteriën tussen verschillende voedingswaren gaan hoppen.
4 °C is de ideale koelkasttemperatuur.
In veel huishoudens is de koelkast koud genoeg, en bijna 1 op de 3 Nederlanders weet dat 4 °C de ideale koelkasttemperatuur is, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.
Bij een goede werking moet de temperatuur van de koelkast 40° F (4,4 °C) of lager zijn; de temperatuur van de vriezer 0° F (-17,8 °C) of lager. Als u na het inschakelen van de stroom niet zeker weet of een bepaald gerecht koud genoeg is, meet u de temperatuur met een voedselthermometer .
Zone 3 is de groentelade. Daar bewaar je verse, ongesneden groenten en fruit. Exotische fruitsoorten, zoals bananen en avocado's, kun je beter buiten de koelkast bewaren.
De temperatuurinstellingen van de koelkast zijn over het algemeen genummerd van 1 tot 5, waarbij 5 het koudst is . Een volledig gevulde koelkast moet mogelijk op een hogere stand worden gezet (ongeveer 3 of 4), terwijl een koelkast met meer ruimte het beste geschikt is voor temperatuurinstelling 2 of 3.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Koudste en warmste plek
Op welk niveau het in jouw koelkast het koudst is, hangt af van het type koelkast dat je hebt. Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft jouw koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom.
De Food Standards Agency adviseert huishoudelijke koelkasten in te stellen op 5 graden Celsius of lager . Dit komt omdat schadelijke bacteriën het beste groeien in wat bekend staat als de 'gevarenzone' tussen 8 en 63 graden.
Het optimale temperatuurbereik voor een koelkast is tussen de 2 en 8 graden Celsius. Door binnen dit temperatuurbereik je temperatuur te verhogen, zorg je niet alleen voor een veilige en constante temperatuur voor je voedsel, maar werkt je koelkast ook efficiënter, waardoor het minder energie verbruikt.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
Het is het beste om uw temperatuurmeter een paar graden lager in te stellen. De meeste experts raden aan dat de ideale temperatuurinstelling voor een koelkast tussen 35-38°F (1,6-3,3°C) ligt. Deze temperatuur zorgt voor voedselveiligheid door een buffer van 2-5 graden te bieden voor het geval de temperatuurmeter niet helemaal nauwkeurig is.
Een geblokkeerde luchtcirculatie kan ervoor zorgen dat koude lucht niet gelijkmatig door de koelkast wordt verspreid. Controleer of er geen voedsel of andere objecten de luchtkanalen in de koelkast blokkeren. Zorg voor voldoende ruimte tussen de producten in de koelkast en zet 'm niet té vol.
Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn.
Normaal gesproken zijn de achterkant en onderkant van de koelkast het koudst. Dit komt doordat koude lucht naar beneden zakt en de achterkant van de koelkast het verst van de deur af zit. Het is anders bij koelkasten met ijsblokjesvakken aan de bovenkant, waardoor de bovenkant kouder wordt.
De ideale koelkasttemperatuur ligt tussen 37°F (3°C) en 40°F (5°C) . Dit beperkt het energieverbruik van de koelkast tot een minimum en, nog belangrijker, helpt om voedsel vers en veilig te houden om te eten. Door voedsel gekoeld te houden, vertraagt u de groei van schadelijke bacteriën.
Dit zorgt ervoor dat bacteriën in het voedsel niet groeien en zich vermenigvuldigen, waardoor het voedsel langer veilig is om te eten. De meeste fabrikanten van vriezers raden echter aan om het apparaat tussen de 0 en 5 graden Fahrenheit te houden voor optimale prestaties.
Begrijpen wat voedselbederf is
Een koelkast vertraagt het bederf van voedsel door de binnencompartimenten consequent onder de 40°F te houden. Bij deze lage, koele temperaturen wordt de groei en vermenigvuldiging van de micro-organismen die voedsel doen bederven, zoals bacteriën, gist en schimmel, aanzienlijk vertraagd.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Je kunt de temperatuur het best meten op de onderste plank. Hoe gebruik ik de thermometer het best? Leg de thermometer midden op de onderste plank (bovenop de groentelades), en laat daarna de koelkast een aantal uur gesloten. Lees vervolgens af welke temperatuur de thermometer aangeeft.