Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Goed zout dat nog mineralen en sporenelementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk.
Zout kunnen we immers vaak redelijk eenvoudig vervangen door gezondere alternatieven, zoals kruiden, knoflook, gember, citrusvruchten, kruidenolie, een scheutje wijn of zelfs een paar druppels likeur.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
De meest effectieve manier om de hoeveelheid zout in uw voeding te verminderen, is door vooral verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen te eten, zoals groenten, fruit, volkorenproducten en vers mager vlees, vis en kip .
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Himalaya roze zout
Het is minder bewerkt dan keukenzout en komt meestal in grotere kristallen. De tint roze wordt bepaald door sporen van ijzeroxide, of roest, merken onderzoekers op.
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Dr. Fernandes zegt dat u voorzichtig moet zijn als u bepaalde aandoeningen hebt, waaronder nier-, hart- en leverziekte, hoge bloeddruk en diabetes . Bepaalde medicijnen, zoals angiotensine-converterend enzym (ACE-remmers), kunnen ook een risico vormen.
“ Je kunt meer kruiden en specerijen gebruiken, en smaakmakers zoals citroensap en gearomatiseerde azijnen ,” zegt Smith. “Veel kruiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen, dus je dieet kan gezonder en zelfs lekkerder zijn.” Je kunt ook zoutvrije kruidenmengsels zoals Mrs. Dash® kopen in de supermarkt.
Alle chefs die we interviewden, zeggen dat koosjer zout hun favoriete variant is voor elk type hartig koken. Het bevat geen toevoegingen zoals jodium (wat sommige mensen een metaalachtige smaak vinden), maar het heeft juist een fijne, schone smaak, zegt Matijevich. Ondanks de naam is niet al het koosjer zout koosjer gecertificeerd.
Zoals u in de tabel kunt zien, heeft Kona zeezout het laagste natriumgehalte. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die hun natriuminname willen verminderen en toch willen genieten van de voordelen en smaken van hoogwaardig zeezout.
IJslands vlokkenzout is het meest rijk aan elektrolyten. Getest op industrieel gebruik en bevat weinig zware metalen en geen microplastics.
Chips : Chips bevatten niet alleen veel zout, maar ook veel transvetten en ongezonde oliën. Koekjes: Zout zit vaak verstopt in gebakken producten zoals koekjes, omdat het zout de zoetheid in evenwicht brengt. Brood: Brood, broodjes en bagels kunnen verrassend veel zout bevatten, vooral als het gearomatiseerde varianten zijn.
Verse groenten: Probeer plakjes komkommer, paprika, minitomaatjes, sugarsnaperwten, babyworteltjes of plakjes bietjes . Je kunt ze zo eten of ze dippen in hummus of een dip van Griekse yoghurt.
Wil je voor een wat gezondere zoutvariant gaan, dan kies je volgens Geleijnse het beste voor kaliumhoudend zout of zout met extra jodium. Bij kaliumhoudend zout is een deel van het natrium vervangen door kalium, waardoor je bloeddruk minder snel omhoogschiet. Ook extra jodium in zout heeft gezondheidsvoordelen.
Gezond zout is niet schadelijk
Het gaat om producten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.
Het zou het bleekmiddel in wit keukenzout zijn dat de bloeddruk verhoogt, niet het zout zelf. Daarom moet je volgens hem ongebleekt himalayazout of keltisch zeezout gebruiken, die je bloeddruk zelfs zouden verlagen (1).
Herbamare Original is trouwens niet alleen gezonder dan standaard keukenzout, het is ook een fantastische smaakmaker voor al je gerechten. De zachte en milde smaak van zeezout geeft je salades extra pit en is ideaal om ook heel wat andere maaltijden bij te kruiden.
Hartig beleg bevat vaak veel zout. U kunt zoet of ander broodbeleg gebruiken om de hoeveelheid hartig beleg op uw brood te beperken. Voorbeelden van zoet beleg zijn: Jam, appelstroop, honing, vruchtenhagel en suiker. Deze bevatten bijna geen zout.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.