Heb je (winter)wortels in de tuin staan, dan kun je ze ter plaatse bewaren als je ze met stro afdekt. Winterwortels kun je inkuilen of inkisten. Gekochte wortels bewaar je gemakkelijk een maand in de groentelade van de koelkast. Jonge wortels zijn fragieler en kun je daarom maximaal twee weken bewaren.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
In dozen: Om te voorkomen dat groenten die vocht verliezen, zoals wortelen, knolselderij, koolrapen en bieten, gaan verschrompelen, kunt u de wortels het beste in lagen vochtig zand of een vervanger voor turf in dozen bewaren op een vorstvrije, donkere plaats, zoals een schuur of kelder .
Ze blijven vers en worden niet donker als je ze in water bewaart. Als je wortels op deze manier bewaart, blijven ze 15 dagen of langer vers. Ververs indien nodig het water van tijd tot tijd.
Dompel een papieren handdoek in koud water en wikkel deze om de wortels. Doe de ingepakte wortels in een luchtdichte bak en zet deze in een kouder gedeelte van de koelkast, zoals een groentelade of in de buurt van de vriezer. Gebruik binnen 3 weken.
Zodra het groen is afgesneden, hoeft u de wortels alleen nog maar in een bak met water te leggen en in de koelkast te bewaren om ze knapperig en vers te houden! Hele wortels blijven lekker knapperig in hun koude waterbad, en dit is ook een geweldige manier om verpakte babyworteltjes te bewaren.
Ze worden opgeslagen naast ethyleenproducerende vruchten
Het kan een verandering in textuur en kleur veroorzaken en ervoor zorgen dat wortels vroegtijdig gaan rotten.
Wortels die in een plastic zak zitten, kun je niet goed in de koelkast bewaren . Ik heb ontdekt dat zelfs als je de zak doorprikt om de luchtstroom te bevorderen, er condensatie in de zak ontstaat en ze snel gaan rotten. Losse wortelen kopen, op de plasticvrije manier, en ze in de groentelade bewaren, brengt een ander probleem met zich mee.
Ideeën voor het bewaren van groenten in uw kasten
Vocht versnelt het bederf, dus door ze in de open lucht te bewaren, ventileren ze beter en blijven ze langer vers. Een groenterek houdt alle producten bij elkaar, maakt kostbare koelkastruimte vrij en maakt het makkelijker om te zien welke groenten en fruit je bij de hand hebt.
De koelkast droogt ze uit . In de winkel gekochte wortels zitten in een plastic zak die dit voorkomt. Doe ze dus in een soort afgesloten bak, of wikkel ze in ieder geval in een vochtige doek of keukenpapier.
Bewaren: Bewaar wortels (geheel, ongeschild of al gesneden) in een bak, grote pot of afsluitbare zak vol met vers water . Onderhoud: Ververs het water ongeveer elke 4-5 dagen, aangezien het troebel en vies wordt. Eenmaal ondergedompeld blijven wortels extra knapperig en krokant tot wel 4 weken in de koelkast.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Worteltjes zijn gezond, en lekker, en leuk om te telen. Je hebt er wel wat geduld voor nodig want na het zaaien moet je wel 3 maanden wachten voor je kunt oogsten.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten. Een badje van zo'n 10 minuten in ijswater doet wonderen.
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren.
Hieronder vallen meloenen, uien, aardappelen, zoete aardappelen, tomaten en winterpompoenen . Deze dienen te worden bewaard op een schone, droge, goed geventileerde plaats, uit de buurt van direct zonlicht en uit de buurt van plekken waar vlees, vis en gevogelte worden bereid. Vermijd het plaatsen van producten in een afgesloten plastic zak op uw aanrecht.
Door wortels in een luchtdichte container te doen met een papieren handdoek, blijven ze tot wel 10 keer langer houdbaar dan wanneer je ze los in de koelkast laat liggen. Hier is het bewijs: Love Food Hate Waste deed onderzoek met de University of Otago naar hoe je wortels kunt bewaren om te voorkomen dat ze zwart of slap worden.
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Bewaar de gesneden wortelen 6-7 dagen in de koelkast. Ververs het water om de paar dagen, dan blijven ze langer goed !
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Het nadeel van het niet gebruiken van plastic in onze verpakking is dat producten sneller vocht verliezen dan wanneer ze in een plastic zak zouden zitten. Je kunt het beste de groene toppen eraf snijden en je wortels in een vochtige theedoek wikkelen . Zo blijven ze vers en lekker.