Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Volgens de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad kunnen volwassenen tot 400 mg cafeïne per dag opnemen zonder gezondheidsproblemen (3). Dat komt neer op 5 koppen koffie van gemiddelde sterkte. Zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden, kunnen tot 300 mg per dag gaan, ongeveer 3 à 4 koppen.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Drink per dag 1,5 liter water. Dat zijn 6 grote glazen.
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Dan gaat het langzaam er via een paar manieren er weer uit: ongeveer 1.400 milliliter plas je er uit.
Dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid en het type vloeistof dat je drinkt. Ook is dit afhankelijk van je individuele blaasfunctie. Over het algemeen kun je verwachten dat je binnen 30 minuten tot 2 uur na het drinken moet plassen.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Over het algemeen lijkt de middelbare leeftijd/senior Italiaan drie koffies per dag te drinken. 's Ochtends is het een cappuccino, na de lunch is een espresso traditie, en als ze met vrienden afspreken of uit eten gaan, drinken ze nog een espresso. Als geen van beide gebeurt, is het antwoord twee.
Antioxidanten in koffie en thee
Later op de ochtend is dus beter dan een kopje zodra je opstaat. Ook is de hoeveelheid van belang: zo heb je bij twee tot vier kopjes koffie per dag 10 procent minder kans op hartziekten en een beroerte. Bij vijf kopjes kan je het risico op diabetes met 30 procent verlagen.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Eigenlijk raakt ons lichaam gewend aan de aanwezigheid van cafeïne. Het eerste kopje koffie blijkt bij mensen met hoge bloeddruk de verwachte stijging van de bloeddruk te veroorzaken. Bij herhaalde kopjes koffie werd bij deze mensen een geleidelijke daling van de bloeddrukwaarden tot normale niveaus waargenomen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Ze houden het vochtgehalte in je lichaam op peil. Wanneer je teveel vocht in je lichaam hebt (bijvoorbeeld doordat je veel hebt gedronken) zorgen je nieren ervoor dat je dat teveel aan vocht kwijtraakt door meer urine te maken. Je moet dan vaker plassen en je plas ziet lichter van kleur.
Als u een overactieve blaas heeft, moet u vaker plassen dan normaal. Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Gezond voor je bloeddruk
Een gemiddelde banaan bevat maar liefst 425 mg kalium, en dat is veel meer dan welke andere vrucht ook. Kalium is een mineraal dat werkt als een tegenhanger van natrium (in zout): natrium verhoogt de bloeddruk en kalium verlaagt deze.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Gebruik van kokend water
Gebruik geen kokend water om koffie te zetten. Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld.
Koffie drinken uit een Senseo-apparaat is veilig voor het cholesterolgehalte. Dat hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit vastgesteld. De onderzoekers gingen het effect van koffiepads na, omdat bekend is dat ongefilterde koffie en koffie uit een percolator wel ongezond zijn.
Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor.
Tigchelaar stelt dat je de eerste 90 minuten nadat je wakker bent geworden sowieso beter geen koffie kunt drinken; hiermee verstoor je het natuurlijke ontwakingsproces van het brein. Het resultaat is een middagdip, en daar zit je met een grote deadline aan het einde van de dag nu juist niet op te wachten.
Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend. Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.