In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Groente – 1 jaar
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
Je kunt bijna alle soorten groente invriezen, maar kleinere groenten zoals maïs, broccoli, bloemkool, wortels en sperziebonen vriezen het beste in omdat ze een laag watergehalte hebben. Wintergroenten zoals spinazie en boerenkool vriezen ook goed in om dezelfde reden.
Pluk uw producten 's ochtends, indien mogelijk, en op een dag dat u weet dat u tijd hebt om alles schoon te maken, te snijden en in de vriezer te doen . U wilt snel te werk gaan om de smaak, textuur en essentiële voedingsstoffen vast te leggen. Hoe eerder u na de oogst kunt invriezen, hoe lekkerder het resultaat.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Leg het gesneden fruit in een enkele laag op een bakplaat bekleed met composteerbaar bakpapier of een siliconenfolie. Vries het fruit ongeveer 2-3 uur in op de bakplaat, of tot het volledig bevroren is . Door het fruit vooraf in te vriezen op een schaal voorkom je dat het fruit aan elkaar plakt, zodat je niet met één grote klodder eindigt.
Hoewel het wat tijd en voorbereiding kost, kun je overwegen om vers fruit in te vriezen . Je krijgt niet alleen meer waar voor je geld, maar het verse zomerfruit dat in het seizoen komt, zal waarschijnlijk meer smaak bevatten dan wat je in de diepvries koopt.
Test de rijpheid door zachtjes te drukken bij de bovenkant van de "nek". Als het meegeeft, is het klaar om in te vriezen. Alle verschillende soorten peren kunnen worden ingevroren , maar houd het bij het soort dat u zou gebruiken voor perenrecepten zoals zelfgemaakte perencrumble of appel-perentaart.
Rauw fruit daarentegen, kan prima worden ingevroren. Je kunt bijna alle groenten invriezen, behalve selderij, waterkers, andijvie, sla, kool, komkommer en radijs . Deze voedingsmiddelen hebben een hoog watergehalte en worden zompig en doorweekt als ze worden ontdooid.
Snelle feiten. Verse groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd . Blancheer groenten door ze toe te voegen aan kokend water of door ze heel kort aan stoom bloot te stellen en ze vervolgens snel af te koelen. Blancheren is een belangrijke stap in het conserveren van groenten voor zowel voedselveiligheid als kwaliteit.
Invriezen. Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
Hoe lang zijn diepvriesgroenten houdbaar? Met de juiste voorbereiding kunnen groenten acht maanden tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Voor het invriezen moeten de meeste groenten worden geblancheerd (gekookt of gestoomd) om de smaak, kleur, textuur en voedingsstoffen van de producten te behouden.
Bang dat je de peren niet op tijd zult opeten? Bewaar ze dan in de vriezer. Leg ze in hun geheel of in partjes in een druk-en-sluitzakje en bewaar het perensap apart. Ontdooi de stoofperen idealiter in de koelkast, zodat ze de tijd krijgen.
Doe de peren in diepvriesbestendige bakjes.
Laat een halve inch ruimte over voor pint containers en een inch ruimte voor quart-sized containers. Zet de containers met peren en siroop in uw vriezer en gebruik ze binnen acht tot tien maanden .
Om het meeste uit je bezit te halen, heb je alleen een vriezer nodig. Zodra je je realiseert dat je een stuk fruit niet gaat gebruiken, hak je het in stukken, doe je het in een zak en vries je het in. Schil en hak bananen, verwijder de klokhuizen en snijd appels en peren , haal de kroontjes van aardbeien, ontpit en hak pruimen, mango's en ander steenfruit.
Niet alleen zijn bevroren groenten en fruit net zo voedzaam als verse , ze smaken vaak ook lekkerder en bevatten meer voedingsstoffen.
Of u nu een partij bosbessen invriest om toe te voegen aan uw ochtendpap of een voorraadje seizoensaardbeien aanhoudt om in de herfst jam te maken, bevroren fruit kunt u voor onbepaalde tijd veilig eten. Het is echter raadzaam om het binnen 3 maanden te ontdooien en te eten, zodat het op zijn best smaakt.
Voedingsstoffen in fruit zijn op hun hoogtepunt direct nadat ze geplukt zijn. Omdat fruit snel ingevroren wordt, behoudt het zijn voedingswaarde .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen. Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig.