Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie. Als je een banaan invriest, verwijder dan de schil en bewaar in een afgesloten bakje/plasticfolie.
Beginnen je bananen te bruinen, dan kun je ze, zonder schil, gauw invriezen. Maar wil je ze langer houdbaar maken? Bewaar ze allereerst op een koele, donkere plek bij ander fruit uit e buurt. De truc zelf is zo simpel als wat: doe een stuk plasticfolie, ter grootte van je hand, om de top van de tros bananen.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Koel bewaren maar geen koelkast
Je kan er wat op inspelen door de banaan op een koele plaats te bewaren. Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Net als bij andere soorten fruit kan zuur op je bananenschijfjes het oxidatieproces vertragen , legt Rushing uit. Spuit een lichte laag citroensap, limoensap, sinaasappelsap of azijn op het fruit.
Onthoud gewoon, koel + droog = perfect. Bananen die al rijp zijn, moeten meteen in de koelkast worden gelegd om te proberen hun bederf te stoppen en er nog een paar dagen mee te doen. Wat er ook gebeurt, het beste wat je kunt doen om bananen langer vers te houden, is de stelen in plastic te wikkelen .
Gesneden bananen verkleuren snel, dus het is het beste om ze niet aan te snijden totdat je ze wilt eten. Als je ze echter met een beetje citroensap besprenkelt , verlaagt het de pH-waarde en blijft het bruin worden op afstand.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Bewaar bananen niet in een zak of een afgesloten container — dat versnelt alleen maar het rijpingsproces. Het is het beste om bananen in de open lucht te bewaren, bij voorkeur hangend zodat ze niet kneuzen. Dit gebeurt wanneer de bananen op elkaar liggen.
Citroensap. Door de vitamine C in citroen blijft fruit langer fris. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin wordt.
Het gas ethyleen komt bij de banaan voornamelijk vrij uit de bovenkant. Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.
Hoewel het altijd het beste is om bananen vers te eten, zegt Rushing, zijn er een paar simpele trucjes die voorkomen dat gehalveerde of anderszins gesneden bananen in bruine pap veranderen. Als ze optimaal worden bewaard met de hieronder beschreven tips, zijn gesneden bananen doorgaans tot drie dagen houdbaar, zegt hij.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast.
Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.
Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand buiten de koelkast. Ze overleven het daar een paar dagen. Als je maar trek hebt in een halve banaan, kun je de vrucht het beste doormidden snijden vóórdat je de schil eraf haalt. Rol vervolgens weer in plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Stap 1: Bewaar de bos: wikkel de stelen in plasticfolie
Bedek de bananen opnieuw met de wrap nadat u er een hebt verwijderd. Deze methode voorkomt dat ethyleengas, dat op natuurlijke wijze wordt geproduceerd tijdens het rijpingsproces, andere delen van het fruit bereikt en het voortijdig laat rijpen.
Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel.
Wikkel de bananenstelen in plastic
Mollie zei: "De theorie is dat bananen 'ademen' via de steel, dus door de steel in plastic te wikkelen voorkom je dat ze rijpen." Wikkel bananen in huishoudfolie, aluminiumfolie of zelfs papier en elastiekjes en bewaar ze vervolgens uit de buurt van ander fruit, zodat de bananen langer geel en vers blijven.
Het enige wat je hoeft te doen is een klein stukje aluminiumfolie pakken, de stengel eromheen wikkelen en voila! Ze gaan daadwerkelijk een voedingsstof eten op school.
Als je citroensap op een geopende banaan doet en deze in huishoudfolie wikkelt , voorkom je dat de banaan zwart wordt.
Ethyleengas komt op natuurlijke wijze vrij via de stengels van bananen. Het scheiden en vooral afdekken van de uiteinden van de stengels zou de vrijgave van dit gas moeten beperken, waardoor de rijpingssnelheid wordt vertraagd .
Gevaarlijk fruitbederf is goed te zien en te ruiken. Vooral verstandig bewaren is belangrijk. Houd appels, peren, bananen en perziken uit de buurt van ander fruit.