Ongewassen (winter)prei kan op een koele en vochtige plaats één à drie maanden worden bewaard. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Prei kun je ook geblancheerd invriezen. De groente hoeft niet ontdooid te worden om ze te bereiden.
Bewaren. Prei is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Gare prei kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Om de prei te beschermen tegen de kou, gooi je ze met aarde rond de planten en bedek je ze met een dikke laag mulch wanneer de temperaturen onder de -7 graden Celsius komen . Prei kan commercieel 2 tot 3 maanden worden bewaard bij 0 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid om verwelking te voorkomen.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water. Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries. Doe de stukken per portie in een diepvrieszakje en je bent maanden verzekerd van lekkere prei.
Prei is meestal na vier of vijf maanden rijp, in de herfst en winter, wanneer andere verse gewassen schaars kunnen zijn, en ze hoeven niet meteen geoogst te worden. U kunt prei laten staan tijdens de koudere maanden en planten uittrekken wanneer u ze wilt.
Zomerprei is klaar in 80 tot 100 dagen, herfstprei doet er 80-180 dagen over en de winterprei blijft zo een 180-300 dagen in je moestuin. prei is nauw verwant met de ui-soorten (allium) en geeft toe, de geur van een vers opengesneden prei ... lijkt inderdaad een beetje op ui.
Het is echt een van mijn favoriete gewassen en omdat je ze goed kunt bewaren in houten kisten met vochtig zand (het beste kun je ze in een kelder bewaren, bij een temperatuur tussen 0 en 5 graden Celsius), kun je er de hele winter van genieten. (Je kunt prei het beste uit de buurt van andere groenten houden in de kelder, omdat prei een sterke, overweldigende geur afgeeft.)
Zo moet prei aan de boven- en onderkant ongeveer 1/3 deel worden afgeknipt om de groei van wortels en groen te stimuleren.
Breng een pan water aan de kook en blancheer ze dan snel (dompel ze 30-40 seconden onder in kokend water). Laat ze uitlekken in een vergiet om het meeste water te verwijderen. Om te voorkomen dat de prei aan elkaar vastvriest, leg je de plakken op een vel bakpapier op een bakplaat en vries je ze in .
Gooi jij ook altijd het groen van je prei weg? Zonde, want je kan het nog gebruiken in heel wat lekkere recepten. We geven je enkele tips en ideeën. Het groen van je prei is nog perfect eetbaar.
Er is een manier om de plant meer witte wortel te laten groeien… het heet “blancheren” van de prei. Dit kan worden gedaan als de prei ongeveer de dikte van een potlood heeft . Duw aarde omhoog rond de prei en begraaf de stengel tot de hoogte van de eerste bladeren.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
Als u de schoongemaakte prei niet meteen gebruikt, bewaar de gesneden prei dan in een met keukenpapier beklede bak met een goed sluitend deksel. U kunt ze ook in een Ziploc- zak bewaren, gewikkeld in een keukenpapier. Het is belangrijk om de prei droog te houden, omdat vocht de vijand is van het knapperig houden ervan.
Bij het kiezen van prei op de markt, moeten ze recht en stevig zijn met witte nekken en donkergroene bladeren . Hun bollen moeten ongerept zijn, noch gebarsten noch gekneusd, en de prei mag niet verwelkt of geel zijn. Omdat dikkere prei de neiging heeft om vezeliger te zijn, moet u op zoek gaan naar prei met een diameter van 1,5 inch of kleiner.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt . De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap is, verwelkt is of begint te verschrompelen.
Hoe te Bewaren
Dek hem af als hij op koelkasttemperatuur is en maak de prei af en toe licht vochtig om uitdroging tegen te gaan. Buiten de koelkast kan je prei tot 2 maanden bewaren. Bewaar de bussels dan ongewassen op een koele, vochtige plaats.
Wikkel prei daarom in plastic wanneer u het in de koelkast bewaart . Snijd of was het niet voordat u het bewaart. Prei blijft maximaal twee weken goed in de koelkast als u het vers koopt. Eenmaal gekookt, kunt u prei in de koelkast bewaren en binnen twee dagen gebruiken.
Hoewel het mogelijk is om prei in te vriezen nadat u ze gekookt hebt, is het beter om ze in een ongekookte staat in de vriezer te leggen . Dit zorgt ervoor dat meer van de vitaminen en andere voedingsstoffen die prei bevat behouden blijven.
Prei. Net als de lente-uitjes kunt u de uiteindes van prei-stronken die u overhoudt rechtop in een laagje water zetten. Ververs het water elke paar dagen en pot de stronk over in grond zo gauw de wortels en het loof beginnen te groeien. Binnen een paar weken heeft u zo een nieuwe prei.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Prei is te oogsten in de maand oktober. Als je merkt dat de steel nog niet dik genoeg is, moet je de prei nog even door laten groeien. Vergeet de prei niet aan te aarden aan het begin van de maand. Dit zorgt voor de herkenbare witte onderkant van de prei.
Wanneer de planten 40cm hoog zijn moet je de aarde tot op 20cm ophogen. Herhaal hetzelfde na 3-4 weken. Plant de prei op 3cm van elkaar in rijen 40cm uit elkaar. Prei dient diep geplant te worden, 15cm diep.
Prei is een tweejarige plant die als eenjarige wordt gekweekt. Verwacht bloei en zaadproductie als prei 2 jaar in de grond blijft. Eetbare delen zijn minder mals ; bolletjes in bloemtrossen kunnen worden geplant voor een nieuwe oogst.
Maak een wortelklem : in plaats van een wortelkelder te bouwen, graaf je gewoon gaten in de harde grond om kool, aardappelen en andere wortelgroenten in te bewaren. Gebruik hooi tussen elke groente. Bedek met een dikke laag stro en dan de aarde om vorst buiten te houden. Bedek vervolgens met meer stro (een baal of twee).
Producten met een dunne schil, zoals bieten, koolraap, rapen, wortelen, pastinaken, radijzen en komkommers, worden geoogst en er blijft een stengel van ½ inch over. Deze wordt opgeslagen om vocht vast te houden . Dit kan worden gedaan met verpakkingsmateriaal of geperforeerde plastic zakken. Leg groenten in lagen in verpakkingsmateriaal zoals vochtig zaagsel, zand en veenmos.