Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
De basis van je soep kun je vaak heel goed invriezen. Maar verse kruiden, een kruidenolie of een knapperige crouton laten zijn minder geschikt voor de vriezer. Voeg ze daarom na het ontdooien en opwarmen toe aan de soep.
Alle soepen kunnen worden ingevroren , maar soepen op basis van bouillon, gepureerde soepen en soepen met veel stevige groenten en eiwitten (denk aan linzen-, minestrone- of uiensoep) kunnen beter worden ingevroren dan soepen die zijn gemaakt met melk, room, pasta of granen.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Romige soepen worden dikker in de vriezer , dus je moet geduld hebben als je ze ontdooit en opwarmt. Als ze te snel worden opgewarmd, kunnen romige soepen hun gladde consistentie verliezen. Geduld is het geheim van het invriezen van romige soep om smaak en consistentie te behouden tijdens extreme temperatuurveranderingen.
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
De meeste groentesoepen kunnen tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden. Vermijd soepen met aardappelen , die korrelig worden en uit elkaar vallen na het ontdooien.
Je kunt de courgettesoep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten en je diepvriesbakje niet barst.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Soepliefhebbers doen er goed aan om altijd gebruiksklare en voorverpakte porties soepgroente in het vriesvak te hebben. Niet alleen soep profiteert van die lekkere versheid. Ook andere gerechten, zoals curry's of eenpansmaaltijden, krijgen door verse groente of de daarvan gemaakte groentebouillon een extra dosis smaak.
" Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
De meeste soepen kunnen maar 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden voordat ze het risico lopen te bederven , dus zorg ervoor dat je je afgekoelde groentesoep direct in de vriezer legt voordat dit punt is bereikt. Zorg ervoor dat je soep lang houdbaar blijft door hem in een luchtdichte diepvriesbestendige container te doen.
Zo weet u of de soep nog te eten is
Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
Bij het invriezen van soep kunt u elke gewenste container gebruiken, zolang deze maar veilig is voor de vriezer en u de hoofdruimte zoals hierboven aangegeven laat. U kunt diepvriesbestendige containers van plastic of glas gebruiken, evenals diepvriesbestendige zakken . Er zijn ook handige siliconen invriesbakjes verkrijgbaar die speciaal voor soep zijn gemaakt.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Ja, je kunt zelfgemaakte soep in een diepvrieszak bewaren . Zorg ervoor dat je soep helemaal is afgekoeld. Doe de soep in de zak, leg plat en vries in.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zorg er wel voor dat je de soep pas in de koelkast zet wanneer deze is afgekoeld in verband met bacterievorming. Wil je jouw verse courgettesoep langer bewaren? Doe deze dan in de vriezer. Op deze manier kun je courgettesoep tot 3 maanden bewaren.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.