Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bedorven harde en halfharde kazen kunnen een onaangename geur, een slijmerig oppervlak, donkere vlekken, droogheid, gebarsten plekken of schimmel vertonen en moeten worden weggegooid .
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
KOELKAST: De geschatte bewaartijden zijn: (1) Harde kazen (blok): 6 maanden, ongeopende verpakkingen; 3 tot 4 weken na opening . Geraspte harde kazen: 1 maand na opening. (2) Zachte kazen: 1 week; roomkaas, 2 weken.
Zwetende kaas
Dat klinkt alles behalve appetijtelijk, maar het is een natuurlijk proces. Zodra bepaalde kazen warm worden dan ongeveer 20 graden, scheidt het vet uit de melk zich van de rest. Dat vet is het 'zweet' dat zichtbaar wordt aan de buitenkant.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
De bacteriën die de startercultuur vormen, helpen de smaak, textuur en geur van een kaas te bepalen . Sommige bacteriën geven kaas bijvoorbeeld een paddenstoelensmaak en een bijzonder stinkende geur. Voorbeelden van dergelijke kazen zijn Brie en Camembert. Andere factoren die kazen bijzonder stinkend kunnen maken, zijn rijping en wassen.
Als u schimmel ziet (in de vorm van blauwe of groene vlekken) of als het een zure of vreemde geur heeft, is de kans groot dat de kaas bedorven is. Een ander teken van bederf kan een verandering in kleur zijn - als uw kaas geelachtig of bruinachtig wordt, is het misschien tijd om hem weg te gooien.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
De aanwezigheid van de listeria-bacterie in voedingsmiddelen kan zorgen voor een voedselvergiftiging. Door hygiënisch te werken kun je listeria-besmettng in kaas voorkomen. Listeria is de naam van een grote groep veel voorkomende bacteriën, waarvan Listeria monocytogenes (Listeria M) de bekendste is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Als u schimmel ziet die er niet hoort te zijn op een zachte kaas , raden wij u aan de hele kaas weg te gooien. Als u schimmel ziet op een harde kaas die zich niet heeft verspreid naar de hele kaas, kunt u de schimmel en het gebied eromheen gewoon wegsnijden. Controleer zorgvuldig of er geen schimmel op de rest van de kaas zit voordat u deze eet.
Als Goudse kaas een sterke, scherpe geur afgeeft , is deze waarschijnlijk bedorven. Als u de verpakking opent en u een onaangenaam zure geur ruikt, gooi deze dan onmiddellijk weg of neem contact op met de fabrikant.
Om precies te zijn, kunnen vacuüm verpakte oude kazen 4 tot 6 maanden in de koelkast bewaard worden, halfrijpe kazen ongeveer 1 tot 2 maanden en verse kazen 3 tot 4 dagen tot 1 tot 2 weken.
Harde kazen, zoals Parmezaanse kaas of cheddar, kunnen 4 tot 8 maanden vacuüm verpakt in de koelkast bewaard worden, terwijl zachte kazen, zoals brie, ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar zijn.
Als u uw kaas wast of vacuüm sealt, hoeft u zich geen zorgen te maken over het regelen van de vochtigheidsgraad, wat noodzakelijk is voor natuurlijke korstkazen . Ik heb mijn vacuümsealer vaak gebruikt. Iets wat u moet onthouden is dat u de atmosferische druk op de kaas in de zak verlaagt.