Er zijn twee soorten wortelen: zomerwortelen en winterpeen. Zomerwortelen zaaien doe je vanaf het voorjaar en die zijn na ongeveer tien weken klaar om te oogsten. De winterpenen zaai je vanaf eind voorjaar en die kun je na ongeveer veertien tot zestien weken oogsten.
Je zaait worteltjes (niet te verwarren met winterpeen!) tussen begin maart en eind juli. Het voorzaaien van worteltjes in potjes is eigenlijk niet heel handig, wortels maken een lange wortel onder de grond, dus voor de teelt in een pot heb je een vooral heel diepe pot nodig.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Wortels kun je beter niet verplaatsen. Net als radijsjes zaai je ze meteen op de goede plek want ze kunnen echt niet tegen verplanten. Als je geen tuin hebt, zaai dan een paar zaadjes direct in een diepe bloempot, zodat er een wortel in kan groeien (min. 15 cm).
A: Ja, je hebt gelijk dat je de bovenkant van de wortel kunt afsnijden en alleen de bladeren opnieuw kunt laten groeien . Zodra de penwortel (wortel) is verwijderd, kan er geen andere meer groeien. Wanneer je van de bovenkant afsnijdt, wordt het groeipunt voor de penwortel verwijderd, maar de groeipunt voor nieuwe bladeren wordt niet verwijderd.
Hoewel u misschien niet denkt dat het verplanten van wortels een haalbare optie is, zijn er momenten waarop het het verschil kan maken tussen het wel of niet oogsten van wortels . Het verplanten van wortelzaailingen stelt u in staat om wortels te planten bij de beste temperatuur voor optimale groei en ze zo te plaatsen dat ze de ruimte krijgen die ze nodig hebben.
Het zaad kiemt langzaam (ongeveer 3 weken tot soms wel een maand). Je kunt wortelzaad wel een paar dagen voorweken in vochtig zand; ze kiemt dan iets eerder.
Rechtstreeks zaaien: Bladmosterd, Groenlof, Mesclun, Raapsteel, Rucola, Snijbiet, Tatsoi, Tuinkers, Tuinmelde, Veldsla en Zomerpostelein.
De wortel – de naam zegt het eigenlijk al - zit onder de grond. Een wortel is dus echt een wortel van een plant, en die bevat geen zaadjes. Boven de grond heeft de wortelplant bloemetjes. In die bloemetjes zijn de zaadjes van de wortelplant te vinden.
Plant zaden op het grondoppervlak en bedek de zaden vervolgens met compost of fijn zand om de stand te helpen vestigen . Zorg voor een uniform en vochtig grondoppervlak om goede plantstanden te garanderen. Gezaaide wortels moeten 2-3 inch tussen de planten in de rij worden geplaatst met rijen 12-18 inch uit elkaar. Dichte aanplant vermindert de onkruiddruk.
Wortelen zijn uitstekende gewassen voor in tunnelkassen, omdat ze de vaak relatief droge omstandigheden binnenshuis beter vinden dan de regen die veel Britse zomers met zich meebrengen.
Maak een mengsel van uitgegraven grond met de aangewezen dosis DCM Meststof Viviroot®. Bedek de bodem van het plantgat (of plantsleuf) met een dikke laag van dit mengsel. Zet de plant erop en vul verder aan met dit mengsel. Druk de grond goed aan en geef voldoende water.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Wortels: aardbei, bieslook, bonen, dille, erwten, knoflook, kool, prei, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneren, sla, snijbiet, tomaten, uien, witlof.
Wanneer zaaien? Zaai courgettes niet te vroeg; ze kunnen geen vorst verdragen en daarom zaai je ze niet voor half tot eind april. Maar je kunt ze ook nog in mei, juni of juli zaaien, voor planten waar je later in het seizoen dan weer volop van kunt oogsten.
Wat kan je het hele jaar door zaaien? Met de juiste kennis en planning kun je gedurende alle seizoenen gewassen kweken. Je kunt verschillende soorten gewassen kweken zoals bladgroenten, kruiden, radijsjes, wortelen, kool, uien en sjalotten; afhankelijk van de beschikbare ruimte en de juiste omstandigheden.
Wortels zaaien in volle grond
Maak een geultje in de grond van ongeveer 1 cm diep. Zaai hierin dun (ca. 5-8 cm tussenruimte) je wortelzaden. Dek ze toe met grond en geef water met een fijne broeskop.
Omdat wortelzaden 14 tot 21 dagen nodig hebben om te ontkiemen, mengen veel tuinders een paar radijzenzaden, die snel ontkiemen, met wortelzaden om de rij te markeren. Bedek de zaden lichtjes (Fig. 3). Wortelen groeien het beste bij koele temperaturen in het vroege voorjaar en de late herfst.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
Nee, je kunt een wortel niet opnieuw planten nadat je hem uit de grond hebt getrokken en verwachten dat er een andere wortel groeit . Bedek je wortelzaden met aarde? Ja, je moet wortelzaden bedekken met een dun laagje aarde nadat je ze hebt geplant.
Zaai zaden direct in de grond en niet in zaaibakjes, want ze houden er niet van om verplant te worden . Wortelzaden zijn erg klein, dus meng ze met zand of zaailint om het zaaien makkelijker te maken. Zaai zaden in rijen van 15 cm uit elkaar en 0,5 cm diep, bedek ze lichtjes met aarde.
Wortels kweken uit plugplanten is eenvoudig : de planten worden geleverd in kleine biologisch afbreekbare potten en u kunt ze eenvoudig in goed omgespitte grond of containers planten. Een complete kweekgids wordt bij de planten geleverd. In de keuken: Wortels kunnen worden gestoomd of zijn heerlijk rauw in salades.