Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt.
Maar waarom zou je dan tóch nog je rijst wassen? Door het vervoeren van verpakkingen schuren de korrels tegen elkaar aan, waardoor een laagje zetmeel dat van nature om de rijst heen zit loslaat en je rijst soms wat 'stoffig' aan kan voelen. Door de korrels even te spoelen verwijder je dat stof weer.
Rijst wassen: daarom wel
Maar rijst kan tijdens het koken ontzettend gaan schuimen. Zo kan het gebeuren dat er wit of grijs schuim uit je rijstkoker of pan naar boven komt. Niet alleen moet je dan je aanrecht schoonmaken: je rijst zal ook gaan klonteren. Dat komt doordat rijst vaak overmatig zetmeel bevat.
Antwoord: je kookt de rijst het liefst met de deksel op de pan. Dat scheelt namelijk energie. En wil je de rijst koken zonder afgieten? Doe dan zeker de deksel op de pan, want anders verdampt er te veel vocht en wordt je rijst niet op tijd of zelfs helemaal niet gaar!
Je zou nooit rijst moeten afgieten, nooit! De rijst verbrandt omdat je geen water meer hebt . De rijst duurt uiteindelijk veel te lang.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water. Je moet trouwens geen schrik hebben dat je rijst door het sap zuurder zal smaken.
Soms willen mensen geen extra stap in het kookproces,” zegt McWhorter. “Het overslaan van het spoelen kan de textuur veranderen, maar het zal het niet verpesten .”
Hoe lang kun je rijst in de koelkast bewaren? Maximaal twee dagen, that's it. En dat geldt alleen voor rijst die op de juiste manier bereid en bewaard is. Al het andere kun je maar beter meteen weggooien.
Door rijst in water te laten weken, begint het zetmeel in de rijstkorrels af te breken en absorberen de korrels water. Dat betekent dat de rijst al gedeeltelijk gehydrateerd is voordat je begint met koken, waardoor er minder tijd nodig is om de rijst volledig gaar te krijgen.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Bij de teelt van rijst staan de rijstvelden voortdurend onder water, en rijst neemt het arseen uit de grond en het water goed op. Daarom kan in rijst een hoger arseengehalte gevonden worden dan in andere gewassen. Ook bij de droge rijstteelt komt er in rijst relatief meer arseen voor.
Geen bouillonblokje, kokosmelk of kruiden bij de hand? Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd. Omdat de korrel fijner is, is basmati net iets sneller gaar dan witte rijst. De smaak is iets aromatischer maar de voedingswaarde is vergelijkbaar met die van witte rijst. Er bestaat ook volkoren basmatirijst.
Rijst, quinoa, polenta…
gerechten waarbij veel vocht moet geabsorbeerd worden door droge ingrediënten, kun best onder deksel koken zodat er niet te veel water verdampt. Zet het vuur niet te hoog, zodat het water niet overkookt. Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt.
Amerikaanse verrijkte rijst wordt volgens een hogere standaard gereinigd door de FDA, en spoelen kan een deel van de voedingslaagjes wegspoelen, maar we raden het toch aan . Het verrijkte poeder is verzadigd met extra zetmeel, wat bijdraagt aan veelvoorkomende kookproblemen, zoals gomachtigheid, bruin worden en overkoken.
Rijst weken voor het koken is een effectieve manier om vuil, gruis en onzuiverheden te verwijderen die mogelijk op de korrels aanwezig zijn . Bij het weken van rijst helpt het water om stofdeeltjes, kleine steentjes of resten van de schil los te maken die mogelijk aan de rijst zijn blijven plakken. Dit kan gebeuren tijdens de verwerking en verpakking.
Rijst koelt sneller af als u het uit de hete container haalt en verdeelt in kleinere, schone, ondiepe containers van minder dan 10 cm diep. Houd de containers apart, niet gestapeld. U kunt de rijst ook in een vergiet onder koud stromend water laten afkoelen voordat u hem in de koelkast bewaart onder de 5 °C .
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Basmati is namelijk afgeleid van 'vasmati' uit het Sanskriet, wat geurig betekent. De rijstsoort is vergelijkbaar met pandan, maar is dunner, langer en droger. Lekker met Indiase gerechten als dahl, kedgeree, pilaf of een kip tikka masala.
Rijst in de oven
Door de plaat voor circa 5 minuten in de oven te schuiven op 190 graden Celsius, verdwijnt het vocht als sneeuw voor de zon en krijg je een droge korrel.
Aan het einde van de kooktijd giet ik de rijst in het vergiet en herhaal het roeren en schudden - er valt geen rijst doorheen. Geen enkele korrel. Dus het antwoord op je vraag is JA - de gaten in dit vergiet zijn klein genoeg om gekookte rijst te zeven zonder de individuele korrels te verliezen .
Rijst spoelen of wassen is een belangrijke stap om luchtige gekookte rijst te krijgen. Het is een gemakkelijke stap om de rijst te spoelen voor het koken. Was de rijst niet na het koken, anders krijg je een natte bende!
Laat sudderen tot het water volledig is opgenomen en de rijst zacht is – ongeveer 15-25 minuten (afhankelijk van de grootte en versheid van de rijst). Giet overtollig water af als dat er is (dat zou niet moeten zijn).