Een aardbeiplant wordt ongeveer 35 centimeter breed en 30 centimeter hoog. Je kunt kiezen voor één plant per pot met een inhoud van minimaal 12 liter, of voor een grotere pot met daarin 3 tot 5 planten. Aardbeien houden van een humusrijke en lichtzure grond (pH 5,5 tot 6,0).
Het advies van Aardbeiplantje.nl is om maximaal 4-5 aardbei planten/powerplants in de bakken te zetten. Eigenschappen: Kleur: zwart. Inhoud: 11 liter.
Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen. Als de groene aardbeien in zicht komen gaan we trossen doorhalen.
Aardbeien zaden kiezen, zaaien, ontkiemen en verspenen
Aardbei zaadjes kunnen vanaf februari binnenshuis in een kweekbak gezaaid worden. Zaadjes niet veel afdekken, anders zullen deze niet groeien.
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht. Geef de eerste weken na het planten geregeld water.
Je doet er goed aan je aardbeiplanten regelmatig te bemesten, omdat ze veel voeding nodig hebben. De meeste tuinders geven om de twee weken kaliumrijke vloeibare voeding. Zo stimuleer je de bloei. En uiteraard: hoe meer bloemen, hoe meer fruit.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Een aardbeiplant heeft drie taken
Een aardbei is een vaste plant maar ze dragen het beste in de eerste 2-3 jaar. Daarna vervang je ze beter door nieuwe planten. Grofweg heeft een aardbeienplant 3 taken: groeien en volwassen worden.
Het aantal aardbeien dat door een enkele plant wordt geproduceerd, kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de variëteit van de aardbei, groeiomstandigheden, de verzorging van de plant en de duur van het groeiseizoen. Gemiddeld kan een gezonde aardbeienplant ergens tussen de 150 en 400 aardbeien per seizoen produceren.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Aardbeien moeten niet altijd op dezelfde plaats in de tuin of op het balkon worden geplant. Anders zal de grond daar niet meer voldoende voedingsstoffen voor de planten leveren. Zo is er ook geen goede oogst. Er moet altijd een pauze van ongeveer drie jaar tussen zitten.
Aardbeien zaaien doe je het beste eind februari binnen in een zaaitray. In de herfst zijn de plantjes dan groot genoeg om in de tuin uit te planten. De zomer daarna kun je oogsten. De eerste oogst zal vrij klein zijn.
Afrikaantjes zijn niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig in de moestuin. Deze moestuinbloemen stoten namelijk een geur af die schadelijke insecten zoals engerlingen en mieren) en knaagdieren afschrikt, maar slakken aantrekt. Hierdoor worden ze vaak langs moestuinen geplant om slakken weg te lokken van andere gewassen.
Aardbeien plaats je liever niet naast koolsoorten, maar wél naast peterselie, prei, radijs, sla, spinazie, tijm, tomaten, uien en wortels.
Junidragers geven per 10 planten tussen de 1,5 en 3,5 kg per jaar. Doordagers geven per 10 planten tussen de 4,5 en 6,5 kg per jaar. Rassen met extra kleine vruchten, zoals bosaardbeien geven per 10 planten tussen de 0,4 en 1,4 kg per jaar.
De aardbeienbak van Bato is speciaal ontwikkeld voor de teelt van aardbeien en wordt veel gebruikt in de professionele aardbeienteelt. De ronde rand van de bak zorgt voor ondersteuning en voorkomt kniktrossen zo goed als helemaal. De aardbeien substraatbak is geschikt voor maximaal 4 tot 5 aardbeienplanten.
Hoe aardbeienplanten verzorgen
Aardbeien hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit de wortels kan verstikken. Daarnaast is het belangrijk om aardbeien regelmatig te bemesten.
Tijdens warme en zonnige periodes geef je ze liever elke dag een beetje water in plaats van een grote hoeveelheid ineens. Giet het water aan de kroon en zeker niet op de vruchten, anders gaan ze rotten. Aardbeien zijn gulzig dus geef ze af en toe wat speciale en kaliumrijke meststof. Haal de uitlopers regelmatig weg.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Bij de bemesting van aardbeien geldt de vuistregel: een derde vóór de bloei, twee derde na de oogst. In augustus (aan het einde van de maand) is de jaarlijkse hoofdbemesting in het aardbeienbed aan de beurt, zodat de planten nog tot in de herfst krachtig groeien en nieuwe bloemuitlopers vormen voor het volgende jaar.