Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.
Wil je een koude pastasalade maken? Dan is het juist een goed idee om de pasta onder koud water af te spoelen. Zo koelt de pasta namelijk sneller af én kleeft het niet aan elkaar.
"Je kan spoorvorming voorkomen door de pasta, nadat je die gekookt hebt, zo snel mogelijk af te koelen. De gouden regel is om gekookte pasta of rijst binnen de twee uur onder de 10 graden Celsius te krijgen. Bewaar de pasta dus altijd in de koelkast en haal hem er alleen dan uit om hem meteen te serveren.
Zet je kliekjes in een koude oven en verwarm je oven dan tot een graad of 150. Doordat je het restje in een koude oven zet, verwarmt het gelijkmatig mee tot het de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Dek je schaaltjes wel even af met wat aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet uitdroogt.
Doe de pasta in een ovenvaste pan of kom. Bedek de pasta met aluminiumfolie en zet de oven op de laagste temperatuur, of 220 °F (104 °C) . Als de temperatuur oploopt tot 225 °F (107 °C), zet dan de warmtebron uit zodat het eten warm kan blijven in de restwarmte zonder te gaar te worden.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Om gekookte pasta snel te koelen voor salade, giet je de gekookte pasta eerst af in een vergiet. Plaats het vergiet vervolgens in een grotere kom die halfvol staat met ijswater. Wanneer het is gekoeld, haal je het vergiet uit het ijswater, giet je het af en is het klaar voor gebruik.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Ik raad het niet aan omdat het de kwaliteit aantast, maar als het gekookt is, giet dan koud water door de pan tot de pasta koud is en laat het dan 10 minuten staan. Giet het af en voeg dan een beetje olie toe om het te coaten . Dat zou moeten voorkomen dat het blijft plakken.
Nadat het op kamertemperatuur is, ja . Maar doe er geen deksel op voordat het 42 graden (F) bereikt. Een deksel vertraagt het afkoelen, waardoor het langer in de temperatuurgevarenzone blijft. Je kunt alles wat warm is in de koelkast zetten.
Warm eten moet je niet meteen in de koelkast zetten. De temperatuur van het eten ligt zoveel hoger dan de rest in de koelkast, dat je er alle producten mee opwarmt. Dit verhoogt de kans op bacteriën en schimmels.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Het geheim zit in de eerste twee minuten. Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken.
Giet de pasta snel en losjes af in een vergiet in de gootsteen . De noedels moeten nog nat zijn. Spoel de pasta echter niet af. Het zetmeel in het water zorgt ervoor dat de saus aan je pasta blijft plakken.
Leuk weetje: als je pasta kookt voor in een koude pastasalade, dan kan afspoelen met koud water wél. Je stopt zo het kookproces, waardoor de pasta sneller afkoelt.
In plaats van deze techniek, probeer je gekookte pasta op een bakplaat te leggen en laat het dan ongeveer 30 minuten afkoelen (via All Recipes). Zet ze vervolgens in de koelkast om nog verder af te koelen.
Besprenkel de pasta met een beetje olijfolie, 1 tot 2 theelepels olie per pond pasta. Hussel om de pasta te coaten en spreid de pasta in een enkele laag uit op een bakplaat om af te koelen. Doe de pasta, zodra deze volledig is afgekoeld, in een luchtdichte container of ziplockzak om hem maximaal 5 dagen in de koelkast te bewaren.
Olie truc
Dit is net zo eenvoudig als het toevoegen van een scheutje extra vergine olijfolie voordat u het in de koelkast zet . Vergeet niet goed te roeren zodat de olie door de pasta heen dringt en niet op de bodem van de container blijft liggen.
Voeg vocht toe: Besprenkel de pasta met een beetje water en bedek het met een vochtig stuk keukenpapier om het vocht vast te houden tijdens het opwarmen.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Zodra u pasta hebt gekookt, laat u alle restjes goed afkoelen en bewaart u ze binnen 2 uur na het koken in de koelkast. Vocht dat wordt vastgehouden wanneer warme pasta wordt afgesloten en in de koelkast wordt gezet, kan de perfecte omgeving creëren voor bacteriën of schimmels om te groeien ( 2 , 3 ).
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Laat producten snel afkoelen
Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.