Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Gooi je een blikje mais of pak soep weg zodra de houdbaarheidsdatum geweest is? Eigenlijk hoeft dat niet. Maar verse producten kun je beter wél meteen weggooien.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft. Geen probleem als je ze meteen soldaat maakt, maar meestal is er nog wat over dat je wil bewaren in de koelkast of invriezen voor later. Door de soep te koken na het mixen, dood je die eventuele ongewenste gasten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Alleen als de voedselinfectie komt door listeria en toxoplasmose kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Neem daarom bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.
Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht. Pas op dat het niet doorslaat naar de andere kant, dan moet je weer zuur toevoegen", waarschuwt Mariën.
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
Je maakt de lekkerste creme of een bijzondere saus. Toch lukt het niet zoals je had verwacht. De saus wordt korrelig of mengt voor geen meter. Dan is je product in de schift gegaan.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
De soep zou hooguit zuur kunnen worden en het vlees wel bederven. Je zou er dan ziek van kunnen worden. De soep moet eigenlijk wel koken als de rauwe balletjes erin gaan totdat ze gaar zijn. Als ze ver genoeg is afgekoeld, moet ze wel de koelkast in.
Bouillons en gewone soepen bewaar je tot 5 dagen in de koelkast. Vissoepen kun je gemiddeld zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.