In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
De smaak en structuur van het fruit verandert natuurlijk wel door het in te vriezen. Hier wint vers het toch van de diepvries. Bevroren fruit is een geschikte optie wanneer je snel een gezonde smoothie op tafel wilt hebben, maar de smaak van verse blauwe bessen: is ongeëvenaard, en mag soms wat kosten.
Veel mensen denken ten onrechte dat "vers het beste is", maar als het om bessen gaat, hebben de diepvriesvarianten een hogere concentratie aan voedingsstoffen en worden ze vaak gespaard van de grote hoeveelheden pesticiden die worden gebruikt op verse bessen die in een supermarkt te vinden zijn.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Er is een simpele oplossing. Spoel je bevroren bosbessen af voordat je ze gebruikt . Een snelle spoeling kan het verschil maken. Spoel de bessen meerdere keren af in koud water – totdat het water merkbaar lichter is wanneer je ze afgiet.
Maar hier is het ding: Hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil . Je merkt misschien alleen een licht papperige textuur op zodra de bevroren bosbessen ontdooien, terwijl verse bosbessen meer een "pop" behouden.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
In de keuken kun je bevroren en verse bessen prima met elkaar verwisselen , maar er zijn recepten en situaties waarin het gebruik van de verkeerde soort rampzalig kan zijn.
Het haalt zijn bosbessen nog steeds uit familiebedrijven zoals Lazy D Farms in Oregon , waar een boer van de vierde generatie, Doug Nofziger, zeven verschillende soorten van het fruit kweekt. Dus als u zin hebt in lokale Pacific Northwest bevroren bosbessen, hoeft u alleen maar naar uw dichtstbijzijnde Costco te gaan.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Jazeker ! Een handjevol bevroren bosbessen per dag biedt voedingsstoffen en krachtige voordelen.
De makkelijkste manier om bevroren bosbessen te eten is hetzelfde als hoe je verse bosbessen eet: per handjevol ! Voor een verfrissend drankje gooi je bevroren bosbessen in bruisend water of limonade en ze fungeren als lekkere kleine ijsblokjes.
Door bessen met bloem te coaten, blijven ze in het beslag hangen en zinken ze niet allemaal naar de bodem. Door deze stap te nemen, voorkom je ook dat de bessen je beslag blauw kleuren.
De kern van de zaak. Diepvriesgroenten kunnen net zo gezond zijn als verse groenten , en in sommige gevallen kunnen ze meer voedingsstoffen bevatten. Diepvriesgroenten gebruiken is een handige en betaalbare keuze om u te helpen voldoende groenten en fruit in uw dieet te krijgen. Het invriesproces kan een klein verlies van bepaalde voedingsstoffen veroorzaken.
Als het aankomt op het wegen van bevroren bessen, wordt over het algemeen aangeraden om ze te wegen terwijl ze bevroren zijn . Dit komt omdat bevriezing ervoor kan zorgen dat er wat water in de bessen achterblijft, waardoor ze zwaarder worden vergeleken met wanneer ze ontdooid zijn.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree . Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen. Om deze problemen te voorkomen, eet u bosbessen met mate en zorgt u ervoor dat u voldoende water drinkt.
Bevroren bessen kunnen bacteriën en virussen bevatten .
Omdat de meeste pesticiden niet stabiel zijn bij een alkalische pH-waarde, kunnen de bestanddelen ervan worden afgebroken als u ze in een oplossing van zuiveringszout weekt. In combinatie met afspoelen onder de kraan kunt u ze dan wegspoelen.