Niet overal even zout Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Bij de Noordpool ook door het vele zoete water dat wordt aangevoerd door de grote Siberische rivieren. Ook de Oostzee is minder zout, minder dan 25‰, doordat er veel rivieren in uitstromen en er weinig verdamping is. Het noorden van de Botnische Golf kan zelfs zoet worden genoemd.
Het water in de zee is niet altijd zout geweest, ooit was het zoet. Dat was het geval bij het ontstaan van de zeeën, zo'n 3,8 miljard jaar geleden, toen het oppervlak van de aarde voldoende afkoelde zodat waterdamp kon condenseren.
Als zeewater verdampt, dan stijgt die damp op en ontstaan er wolken. Uit die wolken valt weer regen op aarde. Het zout uit de zee verdampt bijna niet mee, dat blijft achter in de zee. Neerslag is daarom altijd zoet.
Je zou denken dat het zeewater dan alsmaar zouter en zouter zou worden. Maar dit is helemaal niet het geval. Er verdwijnt namelijk ook weer zout uit het zeewater: langs de kusten van de heerlijk warme landen blijft door verdamping zout achter.
De Dode zee ligt in woestijngebied waar het heel erg heet is. Het water in de zee verdampt, maar het zout niet. Zout kan niet verdampen en blijft dus achter.
Zoet versus zout water
De oppervlakte bedraagt 422.000 km². De Zwarte Zee wordt gevoed door vijf grote rivieren: de Donau, de Dnjepr, de Dnjestr, de Don en de Koeban. Zij zorgen voor de enorme hoeveelheid zoet water. Langs de Bosporus komt dan weer erg zout water binnen.
De Geologische Dienst Nederland verricht onderzoek naar deze processen en brengt de zoet/zout verdeling van het grondwater in kaart. Traditioneel wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen zoet (minder dan 150 mg Cl-/l), brak (tussen 150 en 1000 mg Cl-/l) en zout grondwater (meer dan 1000 mg Cl-/l).
In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
Zit het zeewater echter vol stof- en plantdeeltjes van algen, zoals in de Noordzee het geval is? Dan kunnen de blauwe stralen niet door het water dringen en wordt het licht minder weerkaatst. En dan krijg je dus die typische bruingroene of grauwe kleur die wij aan onze kust gewend zijn.
In een artikel op Snopes.com worden de video's ontkracht die de plek zouden tonen waar de Atlantische en Stille Oceaan niet met elkaar vermengen. Er wordt beweerd dat de video's in werkelijkheid zijn gemaakt in de Golf van Alaska , waar de pluim van sedimentrijk water zich verspreidt vanuit gletsjerrivieren.
De Oostzee in Noord-Europa heeft het laagste zoutgehalte van alle zeeën, met een gemiddelde zoutconcentratie van 7–8 gram per kilogram water (wat betekent dat het water 0,7–0,8% zout per gewicht bevat).
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Zout houdt vocht vast in je lichaam, wat ook zorgt voor een toename van vocht in de bloedvaten. Dit veroorzaakt een hogere druk op de vaatwanden waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Daarnaast heeft een hoge inname van zout mogelijk nadelige effecten voor je nieren, maag en botten.
Wat veroorzaakt zoutgehalte van grondwater? Kleine hoeveelheden zout worden elke keer dat het regent afgezet op het landschap . Verdamping en plantentranspiratie verwijderen water uit het landschap, maar laten het zout achter. Dit concentreert zout na verloop van tijd.
Waarom is boorgatwater zout, vies of stinkend? Zout: Er zijn een aantal redenen waarom uw water zo kan smaken, maar de meest voorkomende oorzaak kan een hoge concentratie chloride-ionen in uw watervoorziening zijn.
En volgens Wikipedia: "Men gelooft dat er in de late geologische tijd (ongeveer 10.000 - 20.000 jaar geleden) op de plaats van de Zwarte Zee een zoetwatermeer was, en dat het stijgende water in de Wereldoceaan en de Middellandse Zee leidde tot de overstroming van zout water via de Bosporus .
De totale oppervlakte van de zee is ongeveer 2 miljoen km². Er is bijna geen eb en vloed door de nauwe verbinding met de Atlantische Oceaan. Deze verbinding noemen we de Straat van Gibraltar. De Middellandse Zee heeft ook nog 'zijzeeën' zoals de Ionische Zee en de Egeïsche Zee.
Blijf niet langer dan 15 minuten in de Dode Zee
Door de hoeveelheid zout in de Dode Zee is het niet aan te raden om langer dan 15 minuten te blijven dobberen. Het zout heeft een reinigende werking voor je huid, maar wanneer je te lang erin blijft droogt je huid juist uit.
Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Oceaanzout komt voornamelijk van rotsen op het land en openingen in de zeebodem . Zout in de oceaan komt uit twee bronnen: afvloeiing van het land en openingen in de zeebodem. Rotsen op het land zijn de belangrijkste bron van zouten die in zeewater zijn opgelost. Regenwater dat op het land valt, is licht zuur, dus het erodeert rotsen.
Door het extreem warme en droge klimaat verdampt het grootste deel van het aangevoerde water waardoor zout en andere mineralen achterblijven. Hierdoor is de Dode Zee ontstaan en met 420 meter onder het zeeniveau is dit de laagst gelegen plek op aarde.