Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Des te hoger het percentage aan cacao is, des te gezonder de chocolade. In de EU wordt chocolade als puur beschouwd, wanneer er meer dan 35% cacao in zit. Om van de gezondheidsvoordelen van chocolade gebruik te maken zal een reep echter meer dan 50% cacao moeten bevatten.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Wie moet cacao in grote hoeveelheden vermijden? Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken.
Cacao eten voor het slapengaan is een heel goed idee . De alkaloïde inhoud helpt je om te kalmeren en stress te verminderen, perfect om je te helpen een goede nachtrust te krijgen! Hoe zit het met cadmiumgehaltes in cacao? Cadmium komt samen met andere zware metalen van nature voor in de grond, maar kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Vol met beschermende antioxidanten
Het Journal of the American Medical Association meldt dat 100 procent cacao absoluut vol zit met antioxidanten . Antioxidanten binden zich aan wat bekend staat als 'vrije radicalen', destructieve moleculen die betrokken zijn bij hartziekten en andere kwalen, en ontmantelen deze.
100% pure chocolade bevat geen toegevoegde suikers . Elk ingrediënt komt van de cacaobonen.
Je kunt pure cacaoboter eten of het gebruiken in recepten . Maar hoewel deze weelderige boter heerlijk en (in ieder geval enigszins) voedzaam is, bevat het ook veel calorieën. Wees dus voorzichtig met overdaad.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Cacao zit vol met flavonoïden en antioxidanten waarvan wordt gedacht dat ze veel gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedstroom. Hier zijn enkele voordelen die u kunt krijgen van cacao en cacaopoeder.
Cacao herstelt de lipide laag van de huid en versterkt de huidbarrière, waardoor de huid de vochthuishouding beter kan reguleren. Zo blijft je huid goed gehydrateerd. Rauwe cacao poeder kan een sinaasappelhuidje verminderen, doordat het de huid verstevigt en dode huidcellen afbreekt.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
De gezondheid van chocolade hangt af van de hoeveelheid vet en suiker er aan de chocolade is toegevoegd. Des te meer cacao er toegevoegd is aan de chocolade, des te gezonder de chocolade is. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert . Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname eerder op de dag te doen.
Cacaopoeder bevat verschillende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat het "verslavend" aanvoelt . Theobromine is echter de belangrijkste verbinding die in cacao wordt aangetroffen. Ook bevat pure chocolade hogere hoeveelheden van deze stoffen vanwege het hogere cacaogehalte. Anandamide: Bindt zich aan receptoren in de hersenen, de cannabinoïde receptor.
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.