Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zodra de kip bereid is, kan deze ongeveer drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. Echter, de regel blijft: als de kip langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, neem dan het zekere voor het onzekere en consumeer het niet.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Gekookte kip kan maximaal twee uur buiten de koelkast blijven, tenzij het warm wordt gehouden - boven de 140°F. Alle gekookte kip die langer dan twee uur op kamertemperatuur blijft, moet waarschijnlijk worden weggegooid .
Alle gekookte vleessoorten moeten gekoeld worden. Bacteriën ontwikkelen zich snel bij normale, niet-gekoelde temperaturen en sommige van die bacteriën kunnen pathogeen zijn. Nee, het is niet veilig om gekookte kip te eten die 4 uur of langer op kamertemperatuur heeft gelegen .
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken , gekoeld bewaard (40°F of minder). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet. USDA raadt aan om gekookte restjes binnen drie tot vier dagen te gebruiken.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
In de meeste gevallen moet je soep niet een nacht laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F. Als je besluit om de soep een nacht te laten staan, is het aan te raden om de soep 10 minuten te koken om alle actieve bacteriën te doden.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
De richtlijnen van USDA stellen duidelijk dat rotisserie chicken 3-4 dagen goed blijft als het in de koelkast wordt bewaard . Daarnaast kan rotisserie chicken in de vriezer worden bewaard, waar het langer goed blijft. Als het wordt ingevroren, blijft het het beste, met behoud van de optimale smaak en textuur, gedurende 4 maanden.
Als uw kip slijmerig is, een vieze geur heeft of is veranderd in een gele, groene of grijze kleur , zijn dit tekenen dat uw kip bedorven is. Gooi alle kip weg die over de houdbaarheidsdatum is, langer dan 2 dagen rauw of 4 dagen gekookt in de koelkast heeft gelegen of langer dan 2 uur in de temperatuurgevarenzone heeft gelegen.
Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast. Reken op 3, maximum 4 dagen.
Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees. Het wordt daarom aanbevolen om gevogelte niet langer dan één uur buiten de koelkast te bewaren.
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard. Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid . Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Dit geldt zeker voor gekoelde producten. Melk, vlees(waren) en boter mogen eigenlijk niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, verkort al met een dag.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.